14.10.2020 | 13:18
БСП и ДПС внесоха искане за оставката на Караянчева
"Трябваше да защити достойнството си и сама да си подаде оставката след записа"

Депутатите от БСП и ДПС внесоха в деловодството на парламента искане за оставката на Цвета Караянчева от ГЕРБ като председател на Народното събрание. Мотивите – непознаване на конституцията, уронване на престижа на парламента, както и изолирането на журналистите от депутатите.

За да бъде прието искането им, което ще бъде подложено на гласуване в пленарната зала в четвъртък, то трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати. „Обединени патриоти“, ГЕРБ и подкрепящите ги с гласовете си депутати от „Воля“ са общо 128 и се очаква те да бъдат против. Не е ясно колко от тях ще са в залата по време на гласуването, както и колко от независимите депутати ще подкрепят искането на БСП и ДПС.

Предложението е внесено с 96 подписа – всички социалисти и всички депутати от Движението без медийния магнат Делян Пеевски, който не ходи на работа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че са водени консултации за подкрепа с различни партии. Разговори били водени и с ГЕРБ, а оттам изразили съгласие с мотивите. Официално обаче управляващата партия твърди, че подкрепя Караянчева и отхвърля обвиненията срещу нея.

В декларация от името на БСП Нинова подробно изложи мотивите за исканата оставка. Карадайъ пък обяви, че е напълно съгласен с тях.

Лидерът на социалистите обясни как още при встъпването си в длъжност Караянчева показала, че не познава основния закон. Тогава казала, че всеки депутат е представител на определен район на страната, но според конституцията народните представители представляват целия народ.

Според нея Караянчева допринесла за поставянето на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на парламента в придатък на волята на премиера Бойко Борисов.

Знаете ли откога премиерът Борисов не е идвал на парламентарен контрол? От една година. Позната ли ви е такава практика в някоя европейска държава? (…) Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет, на актуализация на бюджет, на изключително важни въпроси за държавата. Въпреки многократните ни искания да бъде извикан за изслушване, г-жа Караянчева не може или не иска да осигури участието му. Дежурният отговор е: „зает е“. Много често виждаме тази заетост през деня- в обикаляне с джипа, раздаване на парите на българските данъкоплатци през прозореца, извън всякакви правила, или в риалити шоу с министри, което напоследък придобива гротескни измерения. Вероятно бягайки от народната любов, влезе вдън гори тилилейски, седна на един път и обсъди изключително сериозен въпрос като оценката на агенция Moody`s за България„, посочи Нинова.

Лидерът на БСП изтъкна още, че грубо се погазват правилата на законодателния процес – често през преходни и заключителни разпоредби на един закон се променя коренно различен, обсъждат се законопроекти, внесени преди 24 часа, между двете четения се внасят текстове, които нямат общо с първоначалните поправки и т.н.

Нинова обърна внимание и на това, че с преместването в партийния дом, журналистите нямат достъп до депутатите.

„Това предизвика тяхната остра реакция, обективирана в подписка, а има и международен отзвук заради оценката за ограничаване на свободата на словото. И до този момент г-жа Караянчева не намери начин да реши този въпрос“, каза още тя.

„Трябваше да защити достойнството си и сама да си подаде оставката след записа“

„Ще се спра на последния аргумент – думи, оценки и поведение. Обществото настръхна при обидното, арогантно и високомерно изявление по повод магистралите – че като не ни харесват, „ходи пеша, бе“. И още по-неадекватната реакция след тази реплика – било допустимо, защото е било събота и било пред партийния актив на ГЕРБ в Лом. Не, не е допустимо да обиждате българския народ, с чиито пари строите тези магистрали нито в събота, нито в неделя, нито в понеделник – и в седемте дни на седмицата не е допустимо да обиждате българския народ“, добави тя и посочи, че всичко това води до най-нисък авторитет на Народното събрание и недоверие в институцията.

Нинова припомни и за записа на премиера Бойко Борисов, в който той обижда Караянчева.

„Единственият начин за реакция беше, г-жо Караянчева, да подадете оставка веднага – за да покажете на този циничен и вулгарен човек, че над него стои авторитета на Народното събрание и достойнството на една жена“, посочи тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране