16.09.2020 | 10:32
БСП иска Марешки да бъде отстранен като зам.-шеф на НС
Депутатите на „Воля“ облякоха тениски „Аз съм Марешки“

Веселин Марешки да бъде отстранен от поста зам.-председател на Народното събрание. Това настоя БСП в декларация от името на група, прочетена от Кристиан Вигенин, който също е зам.-председател на НС.

Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Няма да разсъждаваме за презумпцията за невиновност, присъдата подлежи на обжалване, но този факт хвърля тежко петно върху и без това срината репутация на парламента, категоричен бе Вигенин. Нямаше да се изправя от името на ПГ на БСП, ако това засягаше само 44-ото Народното събрание. За нас то е изчерпано, както е изчерпано и излъченето от него правителство, каза още Вигенин.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредното твърдение за политическата кома, в която това Народното събрание е изпаднало, тази присъда е петно върху институцията на Народното събрание. Тя остава в съзнанието на гражданите и в историята на Народното събрание, категорични са социалистите.

Вигенин отправи предложение към ПГ на „Воля“ и към ПГ на ГЕРБ. „Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползва от предвидените в правилника възможности да оттегли Веселин Марешки като зам.председател на Народното събрание и по своя преценка или да остави стола празен или да излъчи друг представител в ръководството на парламента“. Той посочи, че ако тази стъпка не бъде предпирета, БСП настоява председателя на парламента да защити авторитета на парламента и чрез ПГ на ГЕРБ да бъде внесено искане за освобождаване на Веселин Марешки от поста зам.-председател на Народното събрание.

Депутатите от „Воля“ спретнаха акция в пленарната зала като влязоха на днешното заседание с тениски „Аз съм Марешки“. Хората на аптекарския бос изразиха подкрепата си към него, следкато преди дни той бе осъден на 4 години затвор ефективно за изнудване.

Депутатите на Марешки твърдят, че с тази присъда „задкулисието показало безсилието си“.

“Долу ръцете от Веселин Марешки“, обяви от парламентарната трибуна Пламен Христов в декларация от името на група.

“Той помагаше, когато всички партии се изреждаха на власт и превърнаха българите в най-бедните в Европа“, се казва в декларацията. Пламен Христов призовава всички членове и симпатизанти на партията да изразят подкрепата си за Веселин Марешки, а гражданите – да не се поддават на манипулации и също да изразят подкрепа за него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране