01.05.2021 | 10:04
БСП избира кандидат за премиер и решава за мандата
Има неофициални твърдения, че могат да се водят преговори и евентуално да се стигне до договорка с ДПС и ГЕРБ за някакво "правителство на спасението"

След като отпразнува 1 май – Деня на труда и работническата солидарност, БСП ще събере широкото си ръководство – Националния съвет, за да реши какво да прави с мандата за съставяне на правителство, който ще получи на 5 май от президента Румен Радев.

 

Първото решение, което трябва да бъде взето, е кой ще е кандидатът за министър-председател, който да получи мандата. По принцип то е на парламентарната група, но се очаква да бъде обсъдено и на „Позитано“ 20 днес. Очакванията са мандатът да получи лидерът Корнелия Нинова.

По Конституция кандидатът за премиер има седем дни да предложи състав на Министерски съвет или да върне мандата неизпълнен. Според социалисти по-вероятният сценарий е мандатът да бъде върнат, но днес ще се решава дали веднага или след няколко дни. Не е известно дали ще се правят опити за разговори с други партии.

Малко вероятен вариант е БСП да се опита да състави правителство. Макар и официално никоя от партиите да не обявява подкрепа, има неофициални допускания, че могат да се водят преговори и евентуално да се стигне до договорка с ДПС и ГЕРБ за някакво „правителство на спасението“.

Дали мандатът ще бъде върнат веднага – на 5 май, или в последният момент – на 11 май, изборите вероятно ще са на 11 юли. Президентът може да ги насрочи само в неделя, а разпускането на парламента и назначаването на служебен кабинет е точно два месеца преди датата.

Така парламентът вероятно ще работи само още два дни – на 5 и на 7 май, като в дневния ред се очакват пиарски предложения на партиите – намаляване на субсидията на лев на глас, увеличаване на всички пенсии, създаване на комисия, която да разследва случая „Росенец“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране