12.11.2020 | 11:56
БСП настоя тестовете за COVID да бъдат безплатни за всички
Натикването във всяка болница на Ковид отделения и на Ковид пациенти създава условия да бъдат все повече и повече заразявани колеги от медицинския персонал

Ковид тестовете да бъдат безплатни и да се създават специализирани болници за лечение единствено на ковид пациенти. За това настояха от парламентарната група на БСП в декларация. Днес пред депутатите доклад изнесе здравният министър проф. Костадин Ангелов. По искане на левицата той представи пред народните представители подробна информация за мерките на властта от началото на епидемията.

Министърът припомни, че през лятото е бил изготвен и план за действие, както и създаването на адекватна организация за ограничаване на разпространението на заразата. Там били разиграни и различни сценарии за действие при епидемиологичната обстановка.

Тези сценарии са за периоди от 14-дневна заболеваемост, отчете министър Ангелов. Имало и четвърти сценарий, който включвал триажни фургони, увеличаване на болничния капацитет с 20% и определянето на лечебни заведения, които да отделят минимум 50% за лечение на заразени с ковид пациенти.

Въвеждането на мерките може да става на териториален принцип или на национален. Това става със заповед на главния държавен здравен инспектор. Дейността на центровете на Спешна помощ се подпомага и координира с нарочно създадени центрове на местно ниво, припомни още министърът на здравеопазването.

Той съобщи и, че най-много са заразените в активна възраст между 30 и 69 години.

В изпълнение на плана се предвижда да се предоставят 50 млн. лв. за лечебни заведения, които ще осигурят над 50% от капацитета си за лечение на коронавирусно инфектирани, припомни на депутатите здравният министър.

За поне 6 месеца системата е обезпечена със спирт, дезинфектанти и лични предпазни средства, съобщи Ангелов.

Проф. Георги Михайлов от БСП прочете декларация след изказването на министъра. Социалистите смятат, че бързите тестовете трябва да бъдат безплатни за всички български граждани и да бъдат създадени изнесени пунктове, които хората могат да посещават без никакви притеснения и опасност за тях, с оглед на това да се нареждат на опашки от 200-300 души. Това беше създадено в други страни в Европа, сега беше създадено в Словакия. Затова ние настояваме това да се случи – тези пари да бъдат отделени. Много пъти беше заявявано, че има пари в държавата, а това не са изключително много големи средства, каза проф. Михайлов.

На второ място – натикването във всяка болница на Ковид отделения и на Ковид пациенти създава условия да бъдат все повече и повече заразявани колеги от медицинския персонал, предупреди депутатът.

Процентът на заразен медицински персонал в момента е много висок. Затова нашето предложение е да бъдат създадени лечебни заведения, които да се занимават само с Ковид инфекции. Такъв пример има в света и този пример е успешен. Той беше наложен и така бяха овладени и бяха запазени здравето и живота на специалисти, които работят в здравната мрежа, допълни той идеята на социалистите.

И на трето място – трябва да се проведе от държавата една сериозна мащабна разяснителна кампания, която да представи реалните параметри на тази инфекция в българското общество. Не да се говорят небивалици – нито за форми на лечение, които не за доказано ефективни, нито за проценти на смъртност, които не са верни. Тъй като тази паника се създаде напълно изкуствено в българската нация и сега ние черпим плодовете на тази паника, се казва още в декларацията на левицата.

Молим всичко това да бъде изпълнено в интерес на българските граждани, тъй като в противен случай нещата ще продължат да се задълбочават и ще стигнем до нивата, за които говореше в своето изказване проф. Ангелов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране