25.02.2020 | 18:32
БСП поиска от Борисов да не се „крие“ за тол-системата
Социалистите викат премиера в НС да разясни какво ще направи, за да предотврати задаващия се хаос

От БСП са внесли искане премиерът Бойко Борисов да се яви в сряда в Народното събрание, за да обясни какво се случва с въвеждането на новата тол-система.

„Искаме той да отговори на въпросите и притесненията на хората“, обяви на брифинг лидерът на левицата Корнелия Нинова, като определи ситуацията около винетките като „хаос, безхаберие и некомпетентност“. „Това е поредният провал на правителството на Борисов“, допълни Нинова. По думите й ГЕРБ са опитали да „спасят“ министър-председателя, като вчера също са внесли искане за изслушване, но на регионалния министър Петя Аврамова.

„Слушаме я вече 5 пъти, но тя не казва нищо. Г-жа Аврамова не е запозната изобщо със ситуацията около тол-системата“, коментира от своя страна депутатът от БСП Георги Свиленски. Според него зам.министърът Николай Нанков е запознатия и „отговорен“ за нея, а Аврамова „стои встрани от проблема“. Свиленски смята, че решението му се крие в отмяна на правителственото постановление от началото на м. г., под което се е подписал именно премиерът Борисов. „Столична община и изпълнителната власт не могат да се разберат повече от година за пътищата около София – как и дали изобщо да се таксуват. Става така, че председателят на ГЕРБ не може толкова време да се разбере със заместника си“, иронично допълни Свиленски.

Затова и призова Борисов да не се „крие отново“ зад Аврамова, а да „уважи“ в сряда българския парламент и даде разяснение по поредната криза.

„Това е една нова криза, в този случай вече в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове и големи градове“, посочи още Корнелия Нинова, като припомни недоволството на хората от близките до София Нови Искър, Панчарево, Бистрица и пр.

„Решение е на Министерски съвет е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки. Не е г-жа Аврамова, не е АПИ.
От пътната агенция изпълняват това решение и слагат рамки, камери по пътищата. Започват да снимат и да глобяват в изпълнение на решение на Министерски съвет“, заяви още Нинова. По думите й дори да се отмени постановлението на МС, ще последва нов проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки?. „За пореден път се опитват да прехвърлят отговорността на общините, но те нямат предвиден бюджет за това“, заключи Нинова.

„Знаехме, че по този начин въведена, работейки скрито и на тъмно, няма как да тръгне тол системата. Беше предложена вид система, която струва 200 млн лв., а аргументите бяха, че ще се таксува 85% от пътната мрежа“, коментира Георги Свиленски, който е и член на транспортната комисия в НС. По думите му ще бъдат таксувани едва 2 800 км, а не 20 000 км пътища, както са заявили преди това управляващите. Тези 2 800 км пък ще бъдат контролирани от 1 200 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране