05.02.2021 | 16:22
БСП се простреля в крака с водачите на листи за изборите
Явор Божанков е бил член на ДСБ и има видеа, на които се вижда да участва в мероприятия с Радан Кънев. Атанас Костадинов е считан запротеже на Васил Божков

В лявото пространство в България е на път да се разрази истинска буря заради листите за предстоящите избори. Оказва се, че водачи на червените листи ще бъдат до голяма степен твърде спорни, а на моменти и меко казано скандални личности. Това се случва, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова успя да отстрани десетки от най-знаковите си опоненти при реденето на листите.

На 6 февруари ще се редят листите на БСП в столицата, но само броени дни преди това да се случи, председателката изхвърли от тях някои от най-знаковите и стратегически важни имена, сред които проф. Захари Захариев, проф. Петър Колев, Георги Пирински, Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов, д-р Емил Райнов, проф. Ваня Добрева, Юрий Асланов и редица други.

Като бухалка на председателката беше използвана Общопартийната контролна комисия и шефът й Емил Войнов. Официалният претекст за отстраняването им е бил, че бивши и отпаднали членове на Националния съвет на БСП не трябвало да участват в реденето на листите, което е в пълен разрез с утвърдената практика в БСП за последните 30 години.

Реалната цел, разбира се, беше да се пробутат хора, които са лоялни и верни на ръководството на „Позитано“, за да могат съответно да наредят листите по „образ и подобие“ на председателката. В отговор на това възмутително поведение имаше дори и хора, които напуснаха контролната комисия на партията.

Но да се върнем на въпроса за водачите на листите – хората, чиито имена ще трябва да придадат добавена стойност за партията и да увеличат доверието в нея!!!

Започваме с град Перник, където водач на социалистическата листа ще бъде депутатът Стоян Мирчев. В интервю за регионална медия Валентин Петков – един от функционерите на БСП в града и прдесдател на Областния съвет на партията в него казва, че е научил от медиите кой ще им бъде водач на листите.

Нещо повече, оказва се, че мнението на перничани въобще не е потърсено от „Позитано-20“, когато се решава да им бъде наложен софиянецът Стоян Мирчев. Всъщност, структурата на БСП в миньорския град е искала да издигне не кой да е, а кмета на Перник Станислав Владимиров, който е един от най-харесваните и авторитетни градоначалници у нас с редица успехи.

Няма нищо по-логично от това за водач на листата да бъде издигнат човек, който познава Перник, проблемите и нуждите му, и най-вече, който е свързан с града и областта и съответно е желан от местните социалисти и избирателите. Но уви, оказва се, че Стоян Мирчев е напълно непознат на перничани. Според думите на Валентин Петков Мирчев не е идвал в града и местните социалисти въобще не го познават.

Нямаше ли да е по-логично наистина да се уважи желанието на социалистите в Перник и да бъде издигнат за водач Станислав Владимиров, който по всяка вероятност има най-голям шанс да победи ГЕРБ в града?

В социалните мрежи перничани дори се шегуват, че г-н Мирчев не знае къде е Перник на картата.

Оставяме коментарите на вас и продължаваме с Пловдив, където неотдавна се развиха драматични събития, които разтърсиха цялата левица. Във втория по големина град у нас, водач на листите на БСП ще бъде не кой да е, а самата Корнелия Нинова. Това се случва, след като тя противоуставно изгони председателя на БСП-Пловдив Георги Гергов. Едно от основанията й беше, че Гергов преди време е имал изборно участие, което не е било задоволително (имаше и други обвинения, разбира се). Това повдига въпроса, дали г-жа Нинова ще поеме лична отговорност, ако БСП не само че не спечели изборите в страната, но и ако самата тя не изведе левицата на първо място в Пловдив, след като гони партийни членове с подобни обвинения.

Оказва се, че в Пловдив петима председатели на районни съвети на БСП са напуснали в резултат на решението на Корнелия Нинова. Това са Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева – председатели на Централен, Източен, Южен и Северен райони, както и на Тракия. Със сигурност подобно знаково отказване на ключови партийни функционери в листата за народни представители ще се отрази и на организационния капацитет и мотивация на партията в Пловдив.

Хиляди социалисти се надяват, че поне видният общественик професор Иво Христов ще намери място в листата на БСП за Пловдив, въпреки че и това може би не е сигурно.

Но в самата столица положението не е по-добро. Продължава с нищо непровокираната вендета на властовите кръгове на и около „Позитано“ срещу „Леге“, т.е. срещу председателя на БСП-София Калоян Паргов. Може би някои хора виждат заплаха за постовете си в лицето на един от най-перспективните кадри на левицата, под чието водачество, хвалят се редица социалисти, БСП разби монопола на ГЕРБ в Столична община и извоюва редица важни победи за софиянци.

Така или иначе, социалист номер 1 на София – Калоян Паргов, няма да е водач на листата на левицата в нито един от трите софийски МИР-а. На два пъти миналата година Нинова се опита да го събори, като пробутваше протежетата си Георги Свиленски и не особено разпознаваемият и показал някакви качества Христо Проданов.

Сега Проданов ще бъде даже водач на листа в София, въпреки почти нулевата си разпознаваемост и обществен авторитет, докато най-изявеният софийски социалист няма да бъде. Грехът на Паргов, заради който беше отритнат от „Позитано“? Според някои хора, запознати със ситуацията, просто защото е популярен и има постигнати добри резултати, което кара някои хора да се страхуват, че може да ги измести, дори самият Паргов да не е показвал такива амбиции.

Много интересна е ситуацията и в старопрестолния град – Велико Търново. Там водач на червената листа е младият Явор Божанков, който…. изненада, е бил член на ДСБ и има видеа, на които се вижда да участва в мероприятия с Радан Кънев. Някогашният съпартиец на Радан Кънев и Иван Костов е издигнат за водач на социалистическата листа във Велико Търново, въпреки че кметове и общинари в старата столица изразиха желанието си това да бъде Весела Лечева.

В писмо до лидерката Нинова 27 кметове и общинари от област Велико Търново изрично са посочили, че най-правилно ще е Весела Лечева да бъде водач на листата. Те посочват, че като депутат тя е имала ползотворна работа и е направила много за населените места в областта. Забележете, това го посочват кметове и общинари, тоест хора, които представляват тези населени места, отговарят за тях и са запознати със ситуацията. Освен това Лечева е номинирана и от 10 партийни организации на БСП в областта.

При това, Лечева е показала и резултати, като през 2017 година изпреварва герберите в 4-и многомандатен район с цели 4000 гласа. Очевидно обаче, Корнелия Нинова смята, че бившият десебар Божанков е по-подходящ.

Всъщност, преди години Божанков е рекламиран на обществото като новото лице на ДСБ в Горна Оряховица. Дори г-н Божанков да е получил катарзис и да е станал ляв, въпреки своя богаташки произход и история в най-крайната неолиберална дясна партия у нас, остава си въпросът как социалистите във Велико Търново ще го приемат. Интересно е, че около госпожа Нинова гравитират твърде много хора като г-н Божанков, които имат история в СДС, ДСБ и други десни и антикомунистически партии.

Разбира се, че една от най-важните за БСП листи ще бъде тази в морската столица Варна. Там водач на листите, без особена изненада, ще бъде Борислав Гуцанов. Интересни са отношенията между Гуцанов и Нинова. Водачът на варненската червена листа също е претърпял своя „катарзис“ – искал е оставката на председателката Корнелия Нинова, а сега е верен поддръжник и член на Изпълнителното бюро, което тя нареди.

През ноември 2019-та Гуцанов иска оставките на Корнелия Нинова и Кирил Добрем. Няколко месеца по-рано ИБ на БСП свали доверието си от Гуцанов. Имаше и обвинения, че е записвал мъртви души като членове на БСП и е правил други фалшификации със списъците на членския актив. Или поне така беше казала Корнелия Нинова в национален ефир. Сега обаче, г-жа Нинова явно е променила мнението си за Гуцанов и/или смята, че е станала грешка и той не е записвал мъртви души и не е правел измами с членските списъци, или пък не вижда вече нищо незаконно в подобни действия. Кой знае?

Особено скандална е ситуацията и във Видин, където от „Позитано“ наложиха за водач на листите лицето Филип Попов, въпреки изричното нежелание на социалистите там. Всъщност, миналата година местната структура на БСП дори отне правата на Филип Попов да заема партийни длъжности.

Според местните социалисти той е извършвал най-различни действия, които са били все във вреда на авторитета на партията и доверието на избирателите в нея. Оказва се, че като депутат Попов не е имал и особен интерес към живота, проблемите и функционирането на социалистическата организация във Видин.

Излишно е да се казва, че ако водачът на листата във Видин е лице, което е нехаресвано и нежелано от местните социалисти, резултатът може да бъде само един и при това в никакъв случай позитивен за БСП. Но пък ще е позитивен за трудовата биография на г-н Попов, нали?

Медиите в България също така гръмнаха със заглавия като „протежето на Васил Божков“ ще води листите на БСП в Монтана. Оказва се, че Корнелия Нинова за пореден път налага Атанас Костадинов за водач на листата в град Монтана. Припомняме, че един от най-ярките измежду многото скандали около него е, че в качеството си на проектант на водния цикъл в Монтана, Костадинов е пряко отговорен за това, че водопроводът в града е покрит с пръст, богата на арсен. Тоест, Нинова налага за водач на листите един човек, за когото медиите не само пишат, че е „човек“ на този или онзи известен български богаташ, но и с действията и решенията си е застрашил живота на хиляди жители на Монтана. И това не е просто спекулация, а проверим факт, за който социалистите в Монтана са писали до самата Корнелия Нинова отдавна, но разбира се, без резултат.

Очевидно г-жа Нинова няма намерение да печели изборите в Монтана или с г-н Костадинов ги свързват някакви общи интереси, щом го налага за депутат и водач на листа, въпреки явното недоволство на жителите на града срещу него.

В листите на БСП за предстоящите избори има и много други прелюбопитни и странни имена. Изброените тук случаи са само някои измежду най-шокиращите.

Ако ръководството на „Позитано-20“ е решило не само да отблъсне хиляди избиратели в цялата страна, но и да разцепи партията, то определено върви в правилната посока. Неуважението и липсата на интерес към вижданията и волята на местните партийни организации няма да се отразят добре на Корнелия Нинова.

В краткосрочен план Нинова ще успее да задоволи част от съюзниците си, раздавайки места в листите и постове. Но в дългосрочен план тези действия заплашват да доведат до отлюспване от партията (което всъщност отдавна е започнало), разцепление, недоволство и загуба на мотивация от членската маса да работи за постигането на високи изборни резултати.

Неразпознаваемостта или обратното, негативната разпознаваемост на част от водачите на партийните листи няма да изиграят положителен ефект за електоралните резултати на БСП.

Добре е Корнелия Нинова да разбере това, защото сега погледите са вперени в нея и на фона както на прекия й избор за председател, така и на собствените й претенции, тя е длъжна да доведе БСП до първо място на изборите. Не го ли направи, партията ще й поиска персонална отговорност. Няма да има и съчувствие за оформилият се кръг от хора около нея.

Времето ще покаже какво ще стане, но засега, с тези водачи на листи, БСП може да се надява само че избирателите ще я подкрепят по инерция и като контра на ГЕРБ. Защото, който си направи труда да прегледа листите и биографиите на хората в тях, надали ще подаде бюлетина за левицата.

Румен Петков, „Поглед“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране