01.05.2021 | 15:23
БСП вече има и трети вариант за мандата
Нинова е подала ръка на другите партии за разрушаване на модела "Борисов"

Пред БСП има три варианта за действие, след като получи от президента мандат за съставяне на правителство, което ще се стане на 5 май. Това обяви депутатът социалист Александър Симов тази сутрин пред БНТ.

Най-лесният вариант е да върнем мандата. Другият е да предложим правителство начело с Корнелия Нинова като ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност в ситуация, в която всички бягат. Третата възможност е БСП да предложи правителство с ограничен мандат – до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав“, поясни Симов.

По обяд левицата отбеляза Деня на труда  в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд – достоен живот“, организиран от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП. Днес партията отбелязва и 130 години от организираното социалистическо движение в страната.

В речта си Корнелия Нинова заяви, че Националният съвет на БСП ще вземе най-доброто решение за България. Тя посочи, че „моделът Борисов“ все още не е разрушен и призова за общи усилия политическите партии това да се случи. Нинова заяви, че БСП са подали ръка на новите партии в парламента, но не пропусна да отбележи, че част от действията им са учудващи. Преди това депутатът Борислав Гуцанов – член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира за „Хоризонт“, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори:

„Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

По Конституция кандидатът за премиер има седем дни да предложи състав на Министерски съвет или да върне мандата неизпълнен. Тоест развръзката за мандата на БСП трябва да дойде в дните между 5 и 11 май.

Малко вероятен е сценарият, при който червените ще пробват да съставят правителство, тъй като повечето парламентарно представени формации вече заявиха, че няма да го подкрепят. Все пак има допускания, че може и да се стигне до договорка с ДПС и ГЕРБ за „правителство на спасението“, в което да участват непартийни фигури и с къс мандат.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране