14.02.2020 | 0:19
„Челси“ привлече звезда на „Аякс“ за 40 млн. евро
Трансферът на Хаким Зиеш е първи за лондонския клуб след забраната от ФИФА

„Челси“ направи първи голям трансфер след края на забраната, наложена от ФИФА. Лондонският клуб привлече един от основните футболисти на „Аякс“ – Хаким Зиеш. Трансферът бе потвърден и от двата клуба, като остава само играчът да се разбере за личните си условия със „сините“. „Челси“ ще плати 40 млн. евро за 26-годишния мароканец, като сделката влиза в сила от 1 юли и Зиеш ще завърши сезона в „Аякс“. „Сините“ искаха футболиста още през зимата, но холандският клуб отказа да го пусне, тъй като иска да защити титлата в Ередивизи.

Зиеш има 160 мача и 49 гола за „Аякс“. Той бе с основен принос за достигането до полуфинал в Шампионската лига през миналия сезон, в който холандският тим отстрани последователно „Реал“ (Мадрид) и „Ювентус“. С екипа на „Аякс“ Зиеш игра и финал в Лига Европа през 2017 г. През миналата година той спечели дубъл в Холандия, а през 2018 г. бе избран за най-добър футболист в холандското първенство. Атакуващият халф е и с 32 мача и 14 гола за националния отбор на Мароко.

„Челси“ имаше забрана за трансфери от ФИФА за нарушаване на правилата за подписване с играчи под 18 г. „Сините“ бяха наказани за два трансферни прозореца, но след обжалване в Спортния арбитражен съд (CAS) наказанието бе намалено и падна още през януари. Зиеш е първото ново попълнение за „Челси“ под ръководството на Франк Лампард, който стана мениджър на тима през лятото.

Треньорът на „Аякс“ Ерик тен Хаг пък призна, че е изненадан, че Зиеш се задържа в тима толкова много време. Още преди трансферът да бъде потвърден, наставникът каза: „Зиеш в „Челси“? Трансферът му идваше, очаквахме да се случи. Всъщност очаквах негов трансфер преди една или две години. И всеки път си казвах: „Уау, той остана отново.“ Просто се радваме, че ще можем да разчитаме на него до края на сезона.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране