09.12.2020 | 23:16
Чии чекмеджета пълнят „Автомагистрали“?
Сметната палата ще проверява държавната фирма

Автомагистрали“ възлага на подизпълнители и истината е една – пряко договаряне. Канят се конкретни фирми, не повече от 10. Деветдесет процента от дейностите се изпълняват от десетина фирми, които ограбват българските граждани и които пълнят чекмеджетата на нечии спални. Това дружество показа как по най-безочлив начин може да се заобикаля българското законодателство“, каза Георги Свиленски, зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България“.

„Най-голямата държавна инженерна пътно-строителна фирма разполага с 9 инженери, 11 геодезиста, 1 геололог и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна фирма е. Сега си обясняваме защо има 20 счетоводители. Защото 4 млрд. лв. трябва да се осчетоводят между 10 фирми и не да се свърши работа с тях. Тези, които трябва да свършат работа – работници, строителство и поддръжка на пътища – са 41 човека. Това са хората, на които България и българското общество очакват да построят 225 километра от магистрала „Хемус“. Тези 41 човека трябва да усвоят между 3 и 4 милиарда“, допълни той.

БСП получи пълна подкрепа от ГЕРБ за проверка на работата на държавната компания „Автомагистрали“ от Сметната палата.

Това беше друго тяхно искане, внесено в парламента още на 25 ноември. То е одобрено с пълно единодушие от бюджетната комисия на 2 декември и се очаква тази или най-късно другата седмица да бъде подкрепено и в пленарната зала.

Предложението на БСП е Сметната палата да провери „Автомагистрали“ за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 година.

„Целта на двете ни предложения е да се даде светлина как работи „Автомагистрали“, как се възлагат поръчките, как се изпълняват и какво е качеството на изпълнение“, каза Свиленски. По думите му по този начин ще се даде „отговор как се пълнят нечии чекмеджетата на управляващ“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране