04.10.2020 | 20:49
Джамбазки нападна Клеър Дейли преди изслушването за България в Eвропарламента
Великодушно евродепутатът отказа да коментира лично ирландката, защото е "много ранима, лесно се наранява, страда, плаче..."

Някакви хора се упражняват, без да имат никаква представа за какво говорят. Така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира обсъжданията и критичната резолюция за България, приета от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент  миналата седмица. Той остро нападна и ирландската евродепутатка Клеър Дейли, която има едни от най-острите изказвания за България. Например, че „нашите пари са като кръв за тези вампири в България“ и „спрете парите на тези бандити“.

„Ще се въздържа да обсъждам лично колеги. Защото те много раними, лесно се нараняват, страдат, плачат“, каза Джамбазки в интервю за Нова тв. И след това започна как, ако се говори за корупция и злоупотреби с евросредства, тя (Дейли) можела да разкаже много неща в лично качество – за бюджета за сътрудници. „Някакви обърквания там са се случвали по отношение на тези хора, които е наемала“, каза Джамбазки. И допълни, че изказвания като нейните са много ефектни, но и опасни.

„Нашата позиция винаги е била против подобни инструменти и доклади и резолюции, защото те винаги ще бъдат политически оцветени. В други ситуации и правителства сме виждали как социалистите са много яростни бранители на друго правителство, което пък ЕНП казва, че е тежко корумпирано“, обяви Джамбазки.

Според него ЕС не може да бъде карикатурно копие на Съветския съюз. „Не може да се карат на държави. Отговорността, когато става дума за корупция, е лична. В наказателното право се търси лична отговорност. Някой е или злоупотребил, или измамил, или откраднал. Няма колективна отговорност, няма отговорност на държава. Не може да накажеш държава, защото не харесваш нейното управление. Точно това се случва. И това са инструментите, които използват крайно идеологически индоктринирани наши колеги в ЕП от много силно изместилия се наляво център“, каза той.

„Резолюцията, която ЛИБЕ прие, е съставена изцяло от социалисти, комунисти и зелените и частично либерали. От другата страна за десните политически сили. Такова разделение в Комисията по вътрешен ред отдавна не е имало – 35 на 30. ЕНП единодушно отхвърли идеята, аз отдавна не бях виждал такова гласуване на ЕНП в тази комисия. Тя е добро отражение, че битката от политическата сцена в България се пренесе в Европейския парламент“, коментира и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Докладът на ЕК е експертната оценка на Комисията. Резолюцията ще бъде политическата оценка на ЕС. Тя ще бъде насочена срещу определени практики и структури в страната. Тя не напада, а защитава България. Тя е за върховенството на закона“, смята пък евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. Според нея при гласуването в пленарната зала части от ЕНП ще подкрепят резолюцията.

Тя добави, че тази резолюция показва, че гражданите на Европейския съюз не са съгласни парите им да отиват в подкрепа на режими в Европа.

2 коментара

  1. мхм каза:

    Ангел джамбазки вмро/енп и емил радев герб/енп са двамата предатели, които на 01.10 гласувата против демокрацията, законноста и свобода на словото в България. Това са наднационални предатели

  2. пешо каза:

    българия е била под римско владение! римската империя отдавна я няма. после под османско иго. и османската империя я няма. след това дойде руския ботуш по времето на соца. и комунистическия концлагер се разпадна… та в този ред на мисли ще преживеем и измисления евросъюз който е зашит с бели конци.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране