18.09.2023 | 11:36
Един от най-богатите фермери у нас: Борисов ги подхлъзна, протестират прецаканите
Зърнопроизводителите са на огромни загуби заради скъпата себестойност на декар, посочи Светослав Илчовски

Бившият настоящ премиер ги подведе. Контролира се всичко. Не е спирал контролът- продавайте евтино, защото идва евтиното от Украйна – това е замисълът. Те трябва да продават под себестойност и са на загуби. Те са на огромни загуби заради скъпата себестойност на декар. Цената не е световна. Слънчогледът не е на борса. Няма такава на света. Определя се, че цената ще е такава и край. Това заяви пред bTV един от най-големите зърнопроизводители в България Светослав Илчовски.

Фермерът не крие, че още на 20 години става милионер от производството на зърно. Притежава 130 хиляди декара земя в България и около 90 хил. декара в Румъния.

Според него изказването на премиера Николай Денков за “преговорите с терористи” е глупаво. “Бойко Борисов ги подхлъзна да говорят глупости”, посочи Илчовски.

По думите му утре ще протестират хората, които са прецакани.

“Европейската субсидия се използва за наддаване между фермерите. Арендата на декар е от 350 килограма зърно до 600 килограма на декар при калкулация на сегашните цени – твърде са си надскочили бизнеса”, обясни зърнопроизводителят.

Илчовски отново изтъкна, че слънчогледът не е борсова култура.

“Той е с манипулирана стойност. Дава се, че има свръхпроизводство на слънчоглед, а то няма. Нито украинският слънчоглед влияе на цената, нито нашият. Знам, че този слънчоглед го няма. Докладът на Министерството на земеделието на САЩ е манипулиран. Този слънчоглед”, посочи той.

Според него украинското зърно няма да повлияе на цените. “Цената в търговската мрежа на олиото в момента е манипулирана. Трябва да е около 2 лева, а тя е повече. Аз няма да участвам в протестите. През последните 3 години се създаде голям балон. Фермерите не бяха подготвени за мениджърите, които продадоха скъпи трактори, за семената, които растат без влага”, добави Светослав Илчовски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране