24.08.2015 | 0:03
Евродепутатите ни с бонуси и ако кръшкат от работа
Водят им онлайн дневник за присъствия на заседанията

Депутатите в Европейския парламент, където България е изпратила 17 свои представители, прибират надбавки към заплатите си дори и да не ходят на заседанията на институцията. Отсъствието от работа води само до намаляване наполовина на бонусите, но не и до орязване на самата заплата.

За сравнение в родния парламент избраниците могат да се простят с до 2/3 от цялото си месечно възнаграждение, ако не ходят редовно на работа и в края на месеца вместо с основната сума от 2691 лв. да се приберат вкъщи с по-малко от 900 лв. Такъв механизъм в ЕП не е въведен, става ясно от правилата за работа на институцията. Основното възнаграждение на евродепутатите не се пипа и възлиза на 8020 евро, а след облагане с европейски данък и приспадане на осигуровка за злополука, то става 6250 евро.

Наред с това на всеки евродепутат се полага и „надбавка за общи разноски”, чийто размер е 4320 евро на месец. Тези пари по принцип трябва да отиват за поддържане на кабинет със съответното оборудване в родината, за телефон и пощенски такси. Точно те се орязват с 50% за членовете на ЕП, които без извинителна причина са се скатали от повече от половината пленарни заседания за една парламентарна година. Това означава, че дори и да не отидат на нито една от сбирките в Брюксел и Страсбург, евродепутатите ни и техните колеги пак ще приберат поне по 2160 евро над заплатата си. Следват допълнителни пари и за пътни разноски, като билети за самолет и влак за служебни воаяжи, като за тях няма условие за редовно присъствие в пленарната зала.

Членовете на ЕП имат още бонуси – за всяко заседание им се изплаща надбавка с фиксиран размер от 306 евро на ден, която е нещо като джобни и трябва да покрие разноските им при парламентарната дейност. Според правилата за тези пари вече има условие-да се изплащат ако евродепутатите присъстват на съответното заседание. Сумата се намалява и с 50%, ако съответният представител на ЕП е бил в залата, но се е скатал от половината гласувания.

Присъствалите на всяко заседание пък се вписват в своеобразен публичен дневник, качен на сайта на ЕП. Там се отбелязват и хората, които са били извинени от работа заради уважителни причини. От тези списъци става ясно, че нашите представители в ЕП масово са пример за добра дисциплина. Повече от половината от тях – 10, нямат нито едно отсъствие от април до края на юли, показват протоколите от пленарните заседания.

Сред най-примерните са евродепутатите ветерани Андрей Ковачев и Владимир Уручев от ГЕРБ и социалистката Илияна Йотова от БСП, както и младоците в групата ни Андрей Новаков от ГЕРБ, Илхан Кючюк от ДПС и известният като Любимец 15 Момчил Неков от БСП. Желязна дисциплина в Брюксел демонстрират също бившият председател на нашето НС Георги Пирински от БСП и ексминистърът на околната среда и водите Искра Михайлова от ДПС. Малък брой наши представители в Брюксел все пак са си позволили да избягат от две-три засадения.

„Лошият ученик” в групата очаквано е бившият соцлидер Сергей Станишев. От общо 18 заседания от април до юли той е отишъл само на половината. Така президентът на ПЕС е точно на границата от необходими присъствия, за да си получи пълния размер на допълнителния бонус от 4320 евро на месец. Повече отсъствия от него има само Мария Габриел от ГЕРБ, но тя има сериозна извинителна причина – в началото на април роди момченце. Въпреки това, между храненията и смяната на пелени, евродепутатката е успяла да отиде и на 5 заседания. В късия списък с повече неизвинени отсъствия влиза и Николай Бареков, който не е отишъл на 5 сбирки на ЕП. Подобно на нашите депутати, и парламентаристите в Брюксел в момента са в лятна ваканция. Следващото им заседание е насрочено чак за 7 септември в Страсбург.

1 коментар

  1. ББЦ каза:

    НЕКА СЕ ПРОВИРИ ДАЛИ НАВСЯКЪДЕ ИМАТ ОФИСИ ЗА ПРИЕМНА КАТО ЕВРО ДЕПОТАТИ И ДА ПОСОЧАТ АДРЕСИ .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране