21.11.2020 | 11:11
Франтишек се отказа да бъде много специален началник
Името на прокурора стана особено известно покрай разследването на Антикорупционния фонд за "Осемте джуджета

Единственият кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров изненадващо се отказа от участие в процедурата. В петък той е внесъл отказа си в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), а мотивите са неизвестни. Това е поредната съмнителна кадрова маневра около известния спецпрокурор.

Името на прокурор Франтишек стана особено известно покрай разследването на Антикорупционния фонд за „Осемте джуджета“, по което прокуратурата започна проверка, припомня „Медиапул„. Димитър Франтишек беше посочен от бизнесмена Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа, заедно с Петьо Петров (Еврото). Златанов нарече публично Специализираната прокуратура – специализирана престъпна група.

Димитър Франтишек оглави Специализираната прокуратура през октомври 2018 г., но през май 2020 г. се оттегли от поста внезапно и без обяснение. Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е „възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител“.

Постът, за който сега Димитър Франтишек се кандидатира, е освободен от повече от две години. През това време се провалиха три процедури за избор на нов ръководител.

При първата процедура се явиха двама кандидати – тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и следователят бунтар Бойко Атанасов. След две поредни отлагания поради заболяване на Русинова, тя в крайна сметка се отказа от участие. Бойко Атанасов очаквано не събра нито един глас в своя подкрепа в Прокурорската колегия. При втората процедура кандидати нямаше.

В третата се явиха зам.-шефът на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, обвинителят от Специализираната прокуратура Росен Радев и съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Евгениев. На по-късен етап Найденов се отказа, а Прокурорската колегия не хареса останалите двама кандидати и обяви нова процедура.

Така се стигна и до четвъртия провал с отказа на Димитър Франтишек Петров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране