04.10.2020 | 20:55
Гърция обвини българи в шпионаж и трафик на мигранти
Разкрили са ги агенти под прикритие

Гръцките власти обвиниха десетки служители на неправителствени организации в шпионаж и участие в трафик на хора.

Вестник „Катимерини“ твърди, позовавайки се на класифицирани документи, че 35 членове на четири неправителствени организации са подпомагали за придвижването на нелегални мигранти и бежанци от Турция до остров Лесбос, използвайки „незакони методи и процедури“.

Служителите на НПО-тата са граждани на Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Норвегия и България, а две от разследваните неправителствени организации са базирани в Берлин, според документите.

Към момента не се съобщават имената на служителите и на неправителствени организации.

Според информация на полицията и на гръцката разузнавателна служба обвинените служители са предавали координатите на бреговата охрана и друга поверителна информация на трафиканти, опитващи се да прехвърлят мигранти нелегално на остров Лесбос.

Разследването, което започнало през май, първоначално обхващало шест НПО, а по-късно броят им бил сведен до четири.

В операцията на гръцката разузнавателна служба и гръцката полиция са участвали двама нелегални мигранти, които работели като агенти под прикритие.

Ролята на неправителствените организации в справянето с потока от мигранти в Гърция е спорна тема от години, като организациите многократно са обвинявани, че следват своя собствена миграционна политика, която противоречи на правителствената, отбелязва Дойче Пресе-Агентур.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране