13.07.2015 | 10:44
Гърция остава в еврозоната, получава нови 82-86 млрд. евро
Атина трябва да предприеме редица стъпки, предстои заседание на Еврогрупата в сряда

Срещата на върха на еврозоната в Брюксел постигна споразумение за бъдещето на Гърция след над 20 часа преговори без прекъсване, съобщават световните агенции.

Белгийският премиер Шарл Мише първи съобщи това, публикувайки в профила си в Туитър: “Споразумение”. В същото време люксембургският премиер заяви, че Гърция и еврозоната са близо до постигането на споразумение, предаде Франс прес. Според руската агенция ТАСС “лидерите от еврозоната са решили да оставят засега Гърция в еврозоната”. “Изглежда постигнахме споразумение”, обяви от своя страна говорителят на правителството на Кипър.

Различни информации, че Атина и Еврогрупата са близо до постигането на споразумение започнаха дфа се появяват още в ранните часове в понеделник. Според тях германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са постигнали компромис, който предстои да бъде утвърден на срещата на върха на еврозоната, заявиха източници, цитирани от Франс прес и ТАСС.

Лидерите на страните от еврозоната започнаха финалното заседание на срещата на върха за приемане на споразумение с Гърция в понеделник сутринта, информира европейски дипломат в кулоарите на срещата в Брюксел. По думите му “членството на Гърция в еврозоната сега не стои под въпрос”.

В медиите изтече и списък със стъпки, които Атина следва да предприеме, за да изпълни условията на кредиторите. Първата от тях е парламентът да приеме до 14 юли съгласувани с институциите структурни реформи. Става дума за законопроекти, сред които за приватизацията, пенсионната и данъчната реформа.

Сред останалите незабавни реформи, които трябва да бъдат предприети, са приемане на граждански процесуален кодекс, гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ, прилагане на директивата за възстановяване и преструктуриране на банките, деполитизиране на гръцката администрация и други.

В сряда пък предстои нова среща на Еврогрупата, която да потвърди започването на преговори за окончателно формиране на трета тригодишна програма за кредитиране на Гърция. Ако това не стане, програмата най-вероятно ще пропадне.

Евентуалната нова спасителна програма за Гърция е оценена на 82 до 86 млрд. евро, е записано последния вариант на документа от заседанието на Еврогрупата в Брюксел. Документът бе предаден на държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната, предадоха световните агенции.

Ето и пълният списък с изисквания към Атина, който все още не е потвърден официално:

1.Реформа в ДДС
2.Разширяване на данъчната основа
3.Устойчивост на пенсионната система
4.Приемане на граждански процесуален кодекс
5.Гарантиране на независимостта на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ
6.Пълно прилагане на автоматичното съкращаване на разходи
7.Прилагане на директивата за възстановяване и преструктуриране на банките
8.Приватизация на електроразпределителната мрежа
9.Решителни действия по лошите кредити
10.Гарантиране на независимостта на приватизационния орган TAIPED
11.Деполитизиране на гръцката администрация
12.Връщане на тройката в Атина

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране