05.08.2020 | 17:36
ГЕРБ е в ступор, а Борисов в глуха защита
Никой в България не вярва, че Борисов може да направи честни избори, защото управлението му не е такова

„Борисов предъвка стари опорки. Станахме свидетели на една масова терапия, бяха събрали хора от цялата страна, за да му ръкопляскат и да му укрепят егото, защото очевидно губи стабилност и връзка с реалността. Борисов нямаше послания по темите, които протестът поставя“, коментира пред БНР Христо Иванов от „Демократична България“. „Искаме не просто оставката на Борисов, не просто оставката на Гешев, а искаме дълбока конституционна реформа на прокуратурата. Борисов няма какво да ни кани, отдавна публично сме обявили какво искаме. Ние знаем, че той никога няма да посмее да влезе в тази тема, защото прокуратурата веднага ще го използва с аргумент, че си върши работата и ще го покаже в белезници. В момента го държат на трупчета“.

„Премиерът произведе голямата новина, че е готов да се оттегли от управлението, но правителството да остане да работи с парламента заради кризата… Доста апатична изглеждаше реакцията на актива на ГЕРБ. Партията е в ступор“, заяви пред БНР доц. Иво Инджов, университетски преподавател и експерт по политически комуникации. „Наследникът на Борисов ще бъде посочен от самия Борисов. Що се отнася до имената, можем да спекулираме по темата. Томислав Дончев би могъл добре да комуникира и с протеста, и с БСП, и с президента. Дори да се стигне до този вариант, протестите ще продължат“.

„От словото на Борисов и извън словото на Борисов разбрах, че той няма намерение да прави нищо друго, освен, изпадайки в глуха защита, да пази няколко много ценни за него неща. Първото по важност е да не изпусне и други подобни сделки, които е подготвил, подобно на тази на „Виваком“. И не по-малко важна цел – да не изпусне шанса той сам да си организира избори, а да не ги контролира друг и да гарантира почтеност на тези избори. Той се страхува от това. Всичко останало вече е загубено за него. „Никой в България не вярва, че Борисов може да направи честни избори, защото управлението му не е такова“, коментира Арман Бабикян от т.нар „Отровно трио“. Той нарече управлението на Бойко Борисов „политика на матрьошките“ и допълни, че правителство, начело на което няма да стои Борисов е „все едно някой да повярва, че ДПС се управлява не от Ахмед Доган, а от поредния назначен за лидер на ДПС. „Под никаква форма никой няма основание да вярва на Борисов, затова всички подобни хвърляния на пари към отделни гилдии, за да млъкнат, или пък бутафорни смени на министри – няма нормален човек, който да вярва, че един диктатор е станал по-красив, просто защото е в отпуск“, подчерта Арман Бабикян.

„Видяхме поредната глупост от страна на ГЕРБ. Ясно е какво искат хората – оставка на целия кабинет и предсрочни избори, а не фалшиво свиване на Борисов и оставане на същите престъпници във властта. Хората искат стартиране на чисто. Проблемът на ГЕРБ със служебния кабинет е, че няма да могат да си направят комфорта с фалшиви избори“, смята Тошко Йорданов, зам.-председател на партия „Има такъв народ“. „Членовете на „Има такъв народ“ са на протестите, но не развяват партийното знаме. Ние сме граждани в момента. В момента има емоционално въстание на гражданското общество срещу мафията, която управлява държавата“.

„Какво важно разбрах от 55-те минути пропаганда, която изтече по всички канали за информация откъм Тех-парка:

1. Трансферите на кадри между ДПС и ГЕРБ са тяхна гордост.
2. Бойко Борисов ще подаде оставка, но ГЕРБ ще направят нов кабинет заедно с ВМРО и НФСБ.
3. Христо Иванов явно ги притеснява най-много, защото присъстваше в изказванията на почти всички говорещи.“, написа в профила си кметът на район Слатина Георги Илиев  от ДБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране