27.03.2019 | 0:01
ГЕРБ превзе напълно Комисията за финансов надзор
Политически лоялните хора изместват експертите в институция, управляваща 25 млрд. лв.
Бойко Атанасов

ГЕРБ е на път да политизира Комисията за финансов надзор и тотално да обезличи нейния експертен характер. Назначеният преди близо две седмици нов председател на КФН Бойко Атанасов вече е готов с предложения за свои заместници.

Според неофициална информация надзорът върху деликатен и взривоопасен сектор като застраховането ще бъде поверен на досегашния директор на ТД на НАП в София Илиана Христова. Тя е близка на Атанасов от годините му, когато са работили заедно, а той оглавяваше приходната администрация. За отговорник за инвестиционния надзор пък ще бъде посочена Мария Филипова, която от около година е председател на Държавната комисия по хазарта.

С очакваните назначения се засилва тенденцията финансовият надзор да се поверява на политически лоялни хора, а не на експерти в съответните ресори. Кой ще бъде новият зам.-председател по застраховането се следи особено внимателно заради поредицата скандали в сектора през последната година – фалита на ЗД „Олимпик“, проблемите около системата „бонус-малус“ и „Зелена карта“. Това вероятно е основната причина да се заложи на особено доверен човек.

За номинираната Илиана Христова може да се каже, че със сигурност е такъв за Бойко Атанасов. Нейното кариерно издигане в НАП буквално следва неговото. Другото ново лице в КФН се очаква да бъде 33-годишната Мария Филипова, прекарала кариерата си предимно в държавната администрация – Агенция за приватизация, Министерство на правосъдието и Министерство на финансите. Именно началникът й от последното място Владислав Горанов я назначава в подчинената му Държавна комисия по хазарта през февруари 2018 г.

Ако бъдат приети новите назначения, ГЕРБ напълно ще бетонира доминацията си в КФН – регулаторът на целия небанков сектор, в който се управляват над 25 млрд. лв. активи. И двете кандидатури произлизат от структури на подчинение на финансовото министерство. Ако към тях се добави и Бойко Атанасов, който при последните два кабинета на Борисов продължаваше да се ползва с доверие, партията вече има мнозинство в комисията. Освен това и третият зам.-председател, който отговаря за пенсионните фондове, Диана Йорданова е бивш депутат от ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране