30.09.2020 | 20:19
ГЕРБ твърдят, че Еврокомисията хвали България в новия си доклад
Цвета Караянчева е изпратила писмо до Венецианската комисия - за подготвяните промени в Конституцията

Днешният доклад на ЕК е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати – в резултат на сътрудничеството на страната ни с ЕК и в контекста на механизма за сътрудничество и проверка, обяви на брифинг председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя отбеляза, че основните цели на доклада са и основни цели на българското правителство. Това може би е първият доклад, за който освен да кажа, че е обективен, той е и доста положителен, защото ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава, не само българското правителство, заяви от своя страна депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя допълни, че специално внимание е обърнато на противотействието на корупцията и изменението на Конституцията. От ГЕРБ обявиха, че Цвета Караянчева е изпратила писмо до Венецианската комисия – за подготвяните промени в Конституцията, които щели да гарантират на българските граждани още по-голяма независимост на съдебната система.

„Има добро взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт. Предприети са редица действия по преследване на голям брой лица, които заемат публични длъжности или висши държавни длъжности. За първи път след 30 г. демокрация са повдигнати обвинения и наложени мерки за неотклонение на действащи политици, министри, заместник-министри. Много добре работи и функционира КПКОНПИ – само до края на 2019 е запорирала имущество за стойност 3 млрд. лв.“, категорична е Атанасова.

В брифинга на ГЕРБ участва и евродепутатът Емил Радев, който заяви, че Законът за достъп до обществена информация се е доказал като силен инструмент за разследващите журналисти и гражданите.

За гарантиране на свободата на медиите и плурализма в България има приета и се предлага нормативна уредба по отношение на деклариране на медийната собственост. Въпреки това има и критики, че не всички медии са с ясни собственици, обясни Радев.

Евродепутатът от ГЕРБ е категоричен, че всички предстоящи законодателни промени ще бъдат направени спрямо изискванията на ЕК, Венецианската комисия и ГРЕКО.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране