04.09.2019 | 8:12
Григор смачка Федерер на US Open!
Българинът хвърли бомбата в Ню Йорк и отстрани швейцарската легенда в епичен сблъсък, отива на полуфинал

Григор Димитров поднесе сензация №1 на турнира US Open, след като победи живата легенда на тениса и настоящ №3 в световната ранглиста Роджър Федерер с 3:2 сета (3-6, 6-4, 3-6, 6-4, 6-2) в епичен сблъсък между двамата, игран на най-голямата тенис арена в света – стадион „Артър Аш” в Ню Йорк.

Над 23 000 екзалтирани зрители, сред които и куп американски звезди станаха свидетели на спортното чудо, поднесено от преродения хасковлия. Двубоят между Григор и Федерер продължи близо 3 часа и държа в напрежение милиони зрители по света, сред които и немалко българи. На трибуните на стадиона имаше около 1 000 нашенци, които бурно подкрепяха Григор с неизменния рефрен „Мачкай, Гришо!“.

Така Григор постигна два велики успеха накуп – за първи път в кариерата си победи Роджър Федерер, за първи път достигна до полуфинал на US Open и за капак ще прибере поне 960 000 долара, които са му гарантирани като участник в полуфинала на престижния турнир. В него Григор ще се изправи срещу Медведев.

Мачът започна зле за Григор, който допусна само за 6 минути Роджер Федерер да му дръпне с 3-0 гейма в първия сет. Впоследствие българинът се отърси от шока, подобри играта си и върна гейм, но швейцарската легенда отвърна и резултатът стана 4-1. До края на първия сет Гришо и Федерер си размениха по два гейма и така швейцарецът спечели сета с 6:3.

Вторият сет бе изключително равностоен в началото, като и двамата тенисисти печелеха геймовете, в които сервираха. Григор обаче бе изключително подвижен и концентриран и това очевидно шашна великия Роджер Федерер, който направи няколко нетипични за него грешки. Така се стигна до ситуация, в която Гришо поведе с 5:2 гейма. Федерер се активизира и спечели следващите 2 гейма, за да докара резултата до 5:4, но накрая Григор показа хладнокръвие и майсторство и обърна гейма от 0:30 с четири поредни точки, взе сета с 6-4 и изравни резултата.

Над 23-те хиляди зрители, изпълнили най-голямата тенис арена в света – стадион „Артър Аш” в Ню Йорк, останаха без дъх в епичния сблъсък между Григор и великия швейцарец Роджър Федерер

Третият сет бе изключително оспорван, като и Гришо, и Федерер взимаха геймовете, в които сервираха. Българинът дръпна с 3-2 гейма след пробив в петия гейм, но след това Федерер изравни, а в решителен момент швейцарецът не и без малка доза късмет докара нещата до 4-3 в своя полза. В следващите два гейма Федерер спечели трудно, за да докара нещата до 6-3 и 2:1 сета в своя полза.

Възроденият и неузнаваем Григор Димитров обаче не се предаде в четвърти сет, а подложи на истинска обсада великия си съперник и бързо-бързо докара нещата до 2-0 гейма в своя полза. Роджър успя да върне гейм някак си, но после Гришо спечели гейм на 0 и докара нещата до 3-1. Швейцарецът върна гейм, след това българинът взе своя за 4-2. Последва 12-минутен гейм, който Федерер успя да измъкне, след като отрази седем опита на Григор да пробие сервиса му. Българинът спечели бързо своето подаване и поведе с 5:3. Федерер взе своя сервис гейм на нула. Последва нов изключително драматичен гейм, в който Григор Димитров първо спаси пет брейкбола, Така се стигна до 6-4 в четвъртия сет и 2:2 в мача.

Петият решителен сет се забави с няколко минути, тъй като Роджър Федерер поиска медицинска помощ. След пристигането на физиотерапевта, двамата се прибраха за медицинска манипулация в съблекалнята. Когато срещата бе подновена, Гришо подложи на брутална канонада изтощения Федерер и буквално го попиля в последния сет, спечелвайки гейма с 6-2 и мача с 3-2 сета. Това бе първия успех на Григор Димитров над великият Роджър Федерер. Предишните 7 двубоя между двамата бяха спечелени от живата легенда на световния тенис.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране