18.09.2023 | 11:19
Хотелиер от Тюленово откри дрон с прикрепена мина, заседнал на скалите (снимки)
Пълно е бездействието на институциите, чакаме да се наспят военните, коментира Радослав Русев

Дрон с прикрепена мина е заседнал на скалите в Тюленово, алармира хотелиерът Радослав Русев.

Пред Нова телевизия той сподели, че първоначално е съобщил за опасната находка на спешния телефон 112, но диспечерите помислили, че сигналът е фалшив.

Летателният апарат е дълъг между 3 и 3.5 м, обясни свидетелят, а бомбата – около 50-60 см. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

„Тюленово не е центъра на света , но когато украино-руските дронове кацнат на нашия бряг … нещата стават по други . Тази бомба все още е активна с някакви светещи електроники . Няма да ви разказвам на 112 как ми реагираха на обаждането“, сподели той във Фейсбук.

Полицията е отцепила района след сигнала от хотелиера Радослав Русев, съобщава бТВ.

В предаването „Тази сутрин“ на хотелиерът уточни, че сигналът към тел. 112 е подаден в неделя вечерта в 21:40 ч., но в първия момент не са се отнесли сериозно към него.

„Девет часа по-късно – пълно бездействие на институциите, чакаме да се наспят военните, или да гръмне. Това не е отношение към такъв сериозен проблем. Всички са уведомени, но никой нищо не прави“, каза хотелиерът.

„Вълните ще станат по-големи днес и има опасност това нещо да се удари в скала. Не знам какъв е принципът за взривяването му, но според мен има опасност”, добави той.

Русев сподели, че в хотела му има сватбари. „Булката ще запомни този ден. Определено хората с нея не са спокойни. В очакване са да бъде премахнато устройството“, изтъкна той.

Русев твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация, съобщава Нова телевизия.

Според експерта от списание „Клуб Криле” Димитър Ставрев към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина. „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров.

След като водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев изтъкна, че намереният дрон бил камикадзе, експертът обясни, че е прекъсната връзката с военните и след изразходването на горивото машината е паднала във водата.

“Тези устройства летят на малка височина, за да не бъдат засечени от радарите. Поради това сблъсъкът с водната повърхност не е бил достатъчно силен, за да се активира и да стане взрив”, изтъкна Ставрев.

Той предупреди, че до 50 метра може да хвърчат осколки, ако мината, прикрепена на дрона се взриви. Никой не знае на какво разстояние може да изхвърчи, но 20-30 метра е опасния радиус, каза още експертът.

„Такова устройство не може да бъде засечено. Ако е летял близо до водата, няма как. Дори и да е бил по-високо, не може, защото нашите радари са на Христовата възраст“, призна той.

Радарното поле е такова, че под 1800 метра не виждат нищо, каза още Димитър Ставрев.

„В близост до мястото, където е заседнал дронът с адската машина има хотели и други сгради. Вълните го мятат в различни посоки“, каза пред нова телевизия Радослав Русев. “Има опасност от взрив”, предупреди той.

„От снимките ясно се вижда, че е прикрепена мина, която се изстрелва от минохвъргач и летящото тяло, което я носи, е дрон“, коментира пък пред бТВ военният експерт Йордан Божилов.

По думите му е трудно да се определи от коя от двете воюващи страни е дошъл – от Русия или от Украйна. Той напомни, че и двете страни използват масово дронове.

„Знаете, че Русия бомбардира основно с дронове гражданската инфраструктура. Украйна също използва дронове – за разузнаване и за нанасяне на удари“, коментира той.

Според него това е заблуден летателен апарат – не е имало умисъл той да стигне до България. Той напомни, че с. Тюленово е на около 500 км от Одеса.

Бившият военен министър сподели пред бТВ, че е обезпокоен от факта, че опасният дрон е в близост до лодките на хората.

„Допускам, че до часове Военноморските сили ще си свършат работа. Предполагам, че дронът е бил следен от нашите сили“, добави той.

„На този етап можем да гадаем. Това не е първият случай. Около Сарафово миналата година беше открита ракета“, припомни Ненчев.

„Това, че в момента не виждаме военнослужещи в района не означава, че не се работи по този повод. Вероятно от Военноморските сили от Варна. Нашите военнослужещи са хора с голям опит. На по-късен етап може да се установи дали дронът е руски, или украински. Няма голямо значение дали е руски или украински, след като вече е на българския бряг. Това е обезпокоително, но трябва да свикваме с този факт“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране