14.08.2020 | 14:40
Христо Иванов: Борисов печели време, нямаме нужда от ВНС
Лидерът на "Да, България" уплашен, че нова конституция може да стопира демократичните процеси

За съжаление, в анонса на Борисов не виждаме реално решение на кризата, а опит то да бъде подменено така, че да се спечели време. Основната му цел е да отложи оставката си и да си осигури възможност той да организира парламентарните избори. Такъв прочит даде съпредседателят на Демократична България Христо Иванов върху предложенията от премиера Бойко Борисов за тотална промяна.

Според Иванов това е изключително опасно. И напомни, че протестът има 2 искания – оставка на премиера и на главния прокурор Иван Гешев, и нищо друго.

„Борисов просто си резервира възможност за сценарий Деница Сачева да довърши мандата“, смята лидерът на „Да, България“. Според него нито една от промените, предложени от ГЕРБ, не изисква свикването на ВНС, а поправките в съдебната власт може да се случат и с обикновен парламент. „Вариантът с ВНС практически означава стопиране, а не рестартиране на демократичния процес. Това е таймаут от политически процес за месеци, а може би за години. Тази клопка приложиха елементите от комунистическия режим с предлагането на нова конституция, а не реформи. Единствена България влезе в това плато, с което просто елитът се прегрупира, докато останалите европейски държави се фокусираха върху бърза смяна на системата и смениха конституциите си чак в края на процесите, а не в началото. А ние днес още плащаме цената за това решение“, тълкува още Иванов.

Бившият правосъден министър смята, че ГЕРБ иска да размаха реформи, които е трябвало да се случат още преди 5 години. „Всяко предложение днес е разработено от моя екип, докато бях министър, а Борисов ги отхвърли“, напомни Иванов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране