16.10.2020 | 2:21
Изгражда се коалиция БСП – ДПС, бълнува Андрей Райчев
За последните 25 години нито една от прогнозите му не се сбъдна

„Изгражда се коалиция БСП – ДПС. Те не крият това, това е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна“. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев в коментар на общото искане на БСП и ДПС за преждевременно освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание.

„Това взаимодействие има и друг смисъл – те разширяват атаката върху Бойко Борисов с атака и върху Караянчева. Печелят две неща – демонстрират сила, защото вече са заедно в анти ГЕРБ коалиция. И второ – тя не е много силен играч, поднесен им на тепсия от самия председател на ГЕРБ, който се изказа за нея с груби думи“, посочи той и добави, че за ДПС е важно да покаже, че няма връзка с ГЕРБ, а и за ГЕРБ напоследък е важно да подчертае това.

„Това означава едно – наближили са избори“, констатира Андрей Райчев.

Според социолога Борисов не е отстъпил от онова, което декларира още през лятото, че ще се оттегли и „ще бъде шеф в ГЕРБ, но няма да бъде шеф в страната“. „Той не се готви за власт, не постила своята власт. Той показва максималното, което през 10 години ГЕРБ е заработил и се мъчи да получи възможните гласове на тези избори. Аз изключвам това да бъде някакво мнозинство за него“, обясни Райчев.

„Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори“, посочи още социологът.

След провала на БСП на последните местни е евро избори, Андрей Райчев беше позорно изгонен от „Позитано“ 20. Причината – глупави, абсурдни и малоумни пиар стратегии и предизборни анализи. Сега очевидно Райчев работи за ГЕРБ. И това се случва въпреки че за последните 25 години нито една от тезите на социолога не се е сбъднала, а нито един негов клиент не е печелил избори.

Политологът доц. Антоний Гълъбов коментира, че дискусията в парламента по исканата оставка на Караянчева е била слаб и много агресивен политически сблъсък. Според него не са били спазени поне три принципа: „Първият – не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход. Втори – когато се спори, не се атакува лично опонентът, не се уронва неговото лично достойнство. Трето – когато става дума за парламентарен дебат, водещо трябва да е разбирането за респекта на институцията“.

Във връзка с предстоящото в петък Велико народно въстание, политологът заяви, че то не може да е велико, след като има пореден номер. „Великите неща са еднократни“, подчерта той.

Доц. Гълъбов коментира твърденията, че правителството търси подкрепа от САЩ чрез обсъждането за закупуване на още самолети Ф-16 и решението за построяване на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Правителството си има подкрепа в парламента, няма нужда от външна подкрепа“, посочи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране