28.11.2019 | 1:51
Йончева: Който разкрива корупционни схеми, получава голяма бухалка
Не бих посъветвала колегите си от българския парламент да тръгнат по моите стъпки, тъй като няма кой да ги защити и ще бъдат публично опозорени, казва евродепутатът
Елена Йончева е български журналист и политик. Тя беше депутат в настоящото 44-то Народно събрание от левицата и говорител на парламентарната й група. На евроизборите през май т.г. стана български представител на Европейския парламент, където е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

– Г-жо Йончева, главният прокурор поиска имунитета ви и като евродепутат по разследването срещу вас по делото „КТБ“. Какво се случва?

– Г-н Сотир Цацаров още през лятото каза, че ще поиска моя имунитет като член на Европейския парламент. Всъщност българската прокуратурата е внесла искане за това и ЕП гласува доверие на националните институции, което е практиката и рутинна процедура. ЕП не провежда свое разследване. Разбира се, ще запозная моите колеги с фактите, защото те трябва да знаят на какво е подложен един български журналист и политик, който оповестява тежки корупционни схеми на управляващите.

Искам и да припомня, че в българския парламент дадох веднага съгласие за свалянето на имунитета ми. Смятам, че трябва максимално бързото решаване на този казус, за да отпаднат всички тези ужасяващи обвинения срещу мен.

– Казвате „ужасяващите обвинения да отпаднат“. В същото време съобщихте, че сте внесли жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Срещу кого е тази жалба?

– Жалбата освен че е внесена, тя е и приета. По този начин съдът се зае с обвинението, което ми е отправено от българската прокуратура. 80 процента от жалбите, които се внасят в Европейския съд, се считат за недопустими. Фактът, че е приета, показва, че потенциално искът е основателен. Убедена съм, че съдът ще огласи каква е истината около целия този казус.

– Какво сте написали в тази жалба?

– Тъй като прокуратурата ме обвинява в пране на пари от КТБ, което в конкретния случай означава, както те казват „че съм знаела или съм предполагала“, подписвайки  договор с ТВ7 за производството на филми, че средствата са с неясен произход. Има два момента тук. Когато подписвах този договор през 2012/2013г., КТБ беше избрана за банка на годината. В нея множество български държавни фирми влагаха своите средства и ако държавата не е знаела, че има някакъв проблем с банката, как бих могла аз да знам.

Второ – тези средства, които съм получила от банката, са по договор за производство на документални филми, които са заснети, излъчени и пр. Става дума за 7 филма, които са снимани в Сирия, Турция, Украйна. По договор с тези пари е закупена тв техника, сателитни телефони, монтажно студио и др. материали, свързани с филмите. Филмите и техниката са налични. Фирмата е плащала данъци в България. Цялата документация е налична.

– Защо само вие сте на прицел? Публично известно е, че немалко политици са взимали средства от КТБ, пари на държавата се държаха в нея?

– Кога беше повдигнато обвинението срещу мен?! След като показах цялата схема по строителството на оградата с Турция и съответно внесохме сигнал в прокуратурата. И в ДАНС. Агенцията излезе с доклад по нашия сигнал. Разкрихме и схемата „Кумгейт“, свързана с представители на ГЕРБ. Но след като повдигнахме темата за строителството на пътищата в страната, беше отправено това ужасно обвинение.

– В тази връзка повдигнахте в началото на годината и друг голям въпрос за ремонта на столичното Ларго, а скандалът стана известен като „Ало, Банов съм“.

– Ежедневно и подробно следя всичко, което се случва в България. Знам и че Министерството на културата пропусна и последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на Ларгото. Ведомството, ръководено от Боил Банов, не само няма да получи неустойката за забавянето на реконструкцията на комплекса, но и трябва да плати съответните разходи.

В началото на годината пуснахме записи и внесохме сигнали в прокуратурата, вторият с оригиналния запис със съответните документи. Работех с екип от юристи, става дума за сериозна документация. Все още няма реакция от страна на прокуратурата.

– Защо?

– Не мога да кажа. Въпросът е към прокуратурата.

Очевидно е, че след като разкриваме корупционни схеми и им даваме гласност, се стоварва една голяма бухалка. Защо е така, българският гражданин може сам да си направи извод.

Не знам дали има толкова преследван и удрян български политик през последните години. Властта счита, че трябва да накаже всеки разкриващ тежката корупция, всеки, който се изправи срещу системата не само на думи, а с фактология, разследване, сериозни сигнали в прокуратурата. Властта го прави, за да знаят следващите какво ги очаква, ако решат да говорят.  Не бих имала смелостта днес да посъветвам моите колеги в българския парламент да тръгнат по моя път. Поради две причини. Първо, ще получат тежък удар – в професионален и личен план. Ще бъдат опозорени медийно, ще прекарат следващите години по съдилища, ще пострада семейството им. И второ – реално няма да има кой да ги защити ефективно.

– Страх ли ви е?

– Ако ме беше страх, нямаше да започвам цялата тази битка. Но, честно казано, не си давах сметка пред каква машина съм изправена. Не подозирах, че е възможно да бъде обвинен някой, без да има никакво основание за това. Не смятах, че това е възможно.

– Може ли да се пребори тази машина?

– Ще видим от действията на новия главен прокурор. Всичко, което сме внесли в прокуратурата и по което сме работели заедно с екип от юристи, не е върнато. Все още се надявам, че по тези сигнали се работи. Най-пресният пример е именно „Ало, Банов съм“, където нещата са изключително ясни. От записа се чува в какви схеми влиза един министър. Става дума за принципа, по който функционира системата, начинът, по който се извършват обществени поръчки в България.

– Като говорите за новия главен прокурор Иван Гешев и очакванията ви към работата му, как ви изглеждат нещата, тъй като вече няколко месеца сте извън българската политика? Дали Гешев може да промени статуквото, или пък…? 

– Нека видим по делата му в крайна сметка. Внесли сме конкретни сигнали – защо няма движение по тях, прикриват ли се хората от властта, какво се случва? Искаме отговори.

– Вие сте член и на комисията по корупцията в ЕП. Имате ли някакви законодателни инициативи, какви са приоритетите на тази комисия?

– Вече имах и конкретни изказвания с позиции към Франс Тимерманс, към Вера Юрува. Както и изслушвания по свободата на медиите, по доклада на ЕК по мониторинга към България, където дадох допълнително информация за корупция в България. Данните на Изследователския център на ЕП показват, че страната ни губи последните години 11 млрд. евро от корупция  в резултат на пропуснати възможности. Това е информация, която се основава на данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК. Последният доклад на комисията заявява, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

– Имаше ли някаква реакция от страна на евродепутати или на други представители на евроинституциите?

– Нещата тук, за съжаление, стават много бавно. Член съм на Интергрупата по антикорупционна политика в ЕП, но тя не е започнала ефективно да работи, тъй като не е съставена и Европейската комисия. Искам да припомня, че сме подали и в ОЛАФ сигнал по „Ало, Банов съм“. Срокът е 2 г., но сме направили постъпки да получим информация на какъв етап е разследването в европейския орган за борба с корупцията. Ще поискам  срещи и с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши по конкретни казуси. Това е, което може да се направи в Европарламента на този етап. Същинската работа, както на ЕК, така и на Кьовеши, ще започне реално следващата година.

– Наскоро лидерът на БСП Корнелия Нинова направи коментар, че не е особено доволна от работата ви като български евродепутат, излъчен от левицата. Вие доволна ли сте?

– В ЕП правя онова, което е възможно. Парламентът е една голяма бюрократична машина, но смятам, че правим максималното на този етап. Разбира се, че не е достатъчно. Борбата с корупцията не може да се води от един или от няколко души. Абсурдно е. В нея трябва да се включат всички опозиционни партии, гражданското общество. Един човек или няколко души много лесно могат да бъдат смазани от репресивна машина.

– Но откакто вие сте в Брюксел, тук в левицата никой не продължи тази борба, за която говорите? Нито пък има ясно заявена опозиция на властта.

– Много може да се постигне, но с колективни усилия. Последната една години с колегите ми направихме доста в това отношение. Не трябва да ме „наследи“  един човек в България. Това трябва да е активна политика на цялата партия.

Таня Петкова, „Сега“

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Крадеца си е крадец дали е от ГЕРБ или е Комунист.Докато държавните институции не започнат да работят без да подбират клиентите по партийна, родствена,приятелска или познанство връзка до тогава няма да има и борба с корупцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране