07.11.2019 | 19:32
Йончева взриви Европарламента: България е №1 по корупция и става все по-зле
България не бива да бъде наказвана заради своите политици, призова евродепутатът от БСП

По време на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, се разгледа доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към ЕК с думите:

„Приветстваме предложението на ЕК да отпадне мониторинга върху България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Ние се надяваме да отпаднат и формалните пречки пред страната ни за пълноправно членство в Шенген. България има право да се присъедини към общо пространство без гранични процедури. Приемането ни в Шенген ще даде увереност в българското общество, че при изпълнението на критериите, валидни за всички страни членки, е възможно постигането на пълна интеграция в структурите на съюза, без двойни стандарти.

В същото време, достигането на демократичните принципи не е еднократен акт. България се нуждае от подкрепата на ЕС, с реални възможности за въздействие при констатирани отстъпления от тези критерии. Обръщаме внимание на продължаващото разделение в обществото относно реформата в съдебната система. Приветстваме създаването на нов всеобщ механизъм за контрол, разпростиращ се върху всички страни членки.

Но България е на първо място по корупция в ЕС и проблемът се задълбочава. Това се констатира от изследователския център на ЕП, като в изследването са използвани данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК. В доклада на ЕК за България от юни тази година се казва, че „българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, по дела за корупция по високите етажи на властта.“ Такива резултати няма.

България е №1 по корупция и според годишния доклад на „Трансперънси интернешънъл”

Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България. Въпреки че свободата на словото не е предмет на Механизма за сътрудничество и проверка, медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт и справедливото прилагане на закона. Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите. В България се констатира драматично влошаване на медийната свобода през последните 10 години. Според “Репортери без граници”, през 2006 г. заемахме 34 място по свобода  на медиите, а през 2019 г.  сме на „похвалното“ 111 място.

За тези негативни резултати вина носи изцяло правителството, което създава общата рамка на свобода на мненията. Досегашната политика показва, че властта се стреми да ограничава този граждански демократичен инструметн и обществен коректив за оказване на критика върху действията на управляващите.

Приветстваме отпадането на мониторинга върху България. Той не постигна очаквания от българските граждани резултат. Но българите заслужаваме да отпаднат всички формални пречки за пълноправното ни членство в Шенген. България не бива да бъде наказвана заради своите политици”, завърши изказването си Елена Йончева.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Как да спре корупцията, тези които са в НС и управляват държавни парични средства са тези които ги крадът, пишат си закони да се правят недосегаеми и неконтолирани,ограничават функциите на контролните органи да ги разследват и наказват(а кнотролните органи са също изключително мързеливи и търсещи подкупи).Назначават роднини,приятели и свързани хора на ключови работни места, които или да им улесняват кражите или да си затварят очите за кражбите им.И живота е сладък но само за тях, не и за мнозинството бедни и гладуващи Българи.
    корупция с думи и писне на закони и във вестниците не се бори , а с реални действия: такива анти корупционни няма, освен написани във весниците но написаното не отговаря на действителноста.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране