24.11.2020 | 23:49
Кафето в хартиена чаша било опасно
Човечеството ще плати висока цена за удобството на продуктите за еднократна употреба

Изследователи от Индия твърдят, че консумирането на кафе и други топли питиета от хартиени чаши може да освободи десетки хиляди потенциално опасни пластмасови частици в напитката. Според експерти тези почти невидими микропластмаси се превръщат в основна заплаха за човешкото здраве, пише „Стъди файндс“.

Обикновен човек, който пие три обикновени чаши чай или кафе дневно в хартиена чаша, би погълнал 75 000 миниатюрни микропластични частици, които не може да се забележат с просто око, разкри водещият автор на изследването д-р Судха Гоел от Индийския технологичен институт, Карагпур.

По-рано тази година екип от САЩ откри за първи път микропластика в човешките органи. Учените се опасяват, че това замърсяване може да доведе до рак или безплодие. Специалистите също така отбелязват, че съществува голяма вероятност микропластичното замърсяване да причини възпаление при животните.

Миналата година са произведени около 264 милиарда хартиени чаши, като много от тях отиват при хора, консумиращи чай, кафе, горещ шоколад и дори супи. Този брой е еквивалентен на 35 хартиени чаши за всеки човек на планетата.

Търсенето на продукти за еднократна употреба се подхранва от нарастващия брой услуги за доставка по целия свят. Много хора търсят готови за консумация ястия, за да задоволят все по-забързания си начин на живот. Хартиените чаши също не изискват почистване и обикновено не създават същите проблеми за околната среда, каквито идват от пластмасовите и стиропорните съдове.

Въпреки това д-р Судха смята, че предстои да се плати висока цена за това удобство: „Микропластмасите действат като носители на замърсители от рода на йони, токсични тежки метали като паладий, хром и кадмий, както и органични съединения. Когато се поглъщат редовно с течение на времето, последиците за здравето може да бъдат доста сериозни.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране