02.10.2018 | 0:01
КАС решава дали ЦСКА-Сф е ЦСКА
Съдът в Лозана ще разгледа на 1 ноември казуса по иска на Спрокел за 170 000 евро

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана ще реши дали ЦСКА-Сф е правоприемник на фалиралия автентичен ЦСКА. На 1 ноември в швейцарското градче ще се гледа важното дело, от което зависи бъдещето на ЦСКА. Става въпрос за заведен от бившия футболист на „армейците“ Сивард Спрокел иск срещу ФИФА и ПФК ЦСКА София. Холандецът е представляван от Световния синдикат на футболистите (ФИФПро) и настоява ЦСКА-Сф да му изплати 170 000 евро плюс лихви.

Казусът касае спортната приемственост между фалиралия ПФК ЦСКА София и ПФК ЦСКА-Сф. Спрокел твърди, че между двата клуба има приемственост, но ЦСКА-Сф отрича това да е така. ФИФА пък отказва да образува производство по молба на футболиста, тъй като застава на мнението на ЦСКА-Сф, съобщи Спортал. До момента „червените“ са на две коренно противоположни позиции по отношение на приемствеността в България и извън пределите й, което е използвано от Спрокел и ФИФПро. У нас ЦСКА-Сф твърди, че съществува „спортно приемство“ между клуба и фалиралия ЦСКА, а пред КАС обаче обявява, че няма такова нещо.

Има вариант КАС да се произнесе срещу ФИФА и ЦСКА-Сф. Тогава „червените“ ще бъдат признати като спортен приемник на фалиралия ЦСКА. Те ще трябва да платят 170 000 евро плюс лихви на Спрокел, който премина на „Армията“ през 2012 г. при треньора Стойчо Младенов, но така и не изигра нито един мач. „Лалето“ беше привлечено да подсили „червените“ в евротурнирите, но след отпадането им от словенския Мура в пресявките за Лига Европа, бе жертва на предприетата чистка и премина в Ботев Пд. Клубът ще трябва да покрие и дълговете на „армейците“ и по други дела във ФИФА и КАС, които възлизат на няколко милиона евро (според различни информации между 2 и 4 млн.). Като се прибавят и 8-те млн. лева за емблемата, шефовете на ЦСКА-Сф ще трябва да извадят не по-малко от 12 млн. лв.

Ако обаче КАС не уважи иска на Спрокел, ЦСКА-Сф ще си спести тези плащания. Но пък окончателно ще стане ясно, че за КАС, ФИФА и УЕФА клубът не е приемник на ЦСКА, а на бившия Литекс.

Положението с приемствеността е подобно и за ЦСКА 1948, който също претендира да е спортен приемник на ЦСКА. Ако „червените“ от Втора лига искат да са такива, и на тях ще им се наложи да изплатят въпросните дългове на фалиралия клуб по делата в КАС и ФИФА, както и за емблемата, въпреки че не бяха допуснати до търга за активите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране