15.06.2024 | 10:21
Кирил Петков избра Бойко Рашков пред Настимир Ананиев за парламента, Корнелия Нинова вкарва Калоян Методиев
Избран от "Величие" отказа да стане депутат, дори жена му не била съгласна да се местят от Смолян в София, спечелил с преференции се съобрази с политиката на ДПС и също няма да влиза в НС

Кирил Петков е подал заявление, че ще влезе в Народното събрание от 23-ти МИР-София, а не от Перник, където също бе водач на листа, съобщи „24 часа“.

С това решение един от лидерите на „Продължаваме промяната“ избора да направи депутат втория в списъка в работническия град – бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Така зад борда остава Настимир Ананиев. Той е трети в 23-ти МИР-София, но освен за Кирил Петков, там оставя място само за Атанас Атанасов.

Спадналият повече от два пъти резултат на ПП-ДБ спрямо предишните парламентарни избори оставя извън Народното събрание още знакови лица, като Искрен Арабаджиев от ПП, както и Ивайло Мирчев, бившия правосъден министър Атанас Славов и Антоанета Цонева от ДБ.

В предаването на bTV „Лице в лице“ Кирил Добрев обяви, че подалата оставка като председател на БСП Корнелия Нинова, която също като Кирил Петков водеше две листи, е избрала да стане депутат от Благоевград. Така от Народното събрание отпада втората там – Гергана Орманлиева, която има 1818 преференции. Вместо нея депутат става вторият след Нинова в 25 МИР Калоян Методиев, смятан за неин първи съветник и критикуван от вътрешната опозиция заради миналото си като лидер на младежкото СДС.

Противно на борбите за място в НС, един от 13-те избрани представители на партия „Величие“, се отказва от спечеленото място. Това е Кристиан Малинов Карабельов, излъчен от Смолян. Той е изпратил писмо с отказа си до ЦИК, а тя е приела искането му с мнозинство.

В Смолянско „Величие“ спечели едва 903 гласа, а Карабельов – 278 преференции. След вота пред местни медии той призна, че не очаквал партията да вкара човек от района, но приел да е водач на листата, защото припознава идеите ѝ.

„Със съпругата ми имаме бизнес, средствата ни са достатъчни за семейството и не отивам в парламента за пари. Дори съпругата ми не е съгласна да се местим в София. Но съм благодарен, че ме подкрепи. Поел съм отговорност и ще я спазя“, обяснява Карабельов пред „Бг вести Смолян“.

Той се занимава се с продажба на електрически колела, а преди е бил управител на СПА хотел. Мястото на Карабельов ще заеме следващата в листата Лариса Борисова Савова.

Областният лидер на ДПС в Смолян Румен Пехливанов пък съобщи пред БТА, че избраният с преференции втори депутат от движението в родопския град – Николай Юруков, се отказа от Народното събрание. Той посочи, че в политическата сила има разбиране, когато някой е избран с преференции, да се откаже, което показва, че е солидарен с политиката на партията.

На изборите за народни представители Николай Юруков, който е заместник- кмет на община Девин, бе трети в листата на ДПС и получи 940 преференциални гласа, а вторият – Андрей Джандев – 492, а водачът Хайри Садъков – 781.

Румен Пехливанов посочи, че Юруков е подал заявление да не бъде избран за народен представител.

„Основно преференциите са от община Девин, което показва, че жителите са го припознали и са му гласували доверие. За мен той ще бъде изключително полезен в Девин, защото общината има одобрени много проекти, по които трябва да се работи“, каза още областният лидер на ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране