15.04.2017 | 0:17
Китай може да изостави КНДР при война със САЩ
Конфликтът между Пхенян и Вашингтон може да избухне всеки момент

Китай може и да не окаже съюзническа помощ на КНДР, ако САЩ нанесат удари срещу нея. Това предупреди вестник „Саут Чайна морнинг пост“, позовавайки се на китайски експерти и аналитици.

Макар че между двете държави още действа договор от 1961 година за дружба и взаимна помощ, Пхенян се отказа от режима на неразпространение на ядреното оръжие, отбелязва изданието. Така е нарушено едно от условията на двустранния договор, което засяга осигуряването на мир и стабилност в региона.

Изданието цитира предупреждението на външния министър Уонг Юи, че конфликтът между Пхенян и Вашингтон може да избухне „всеки момент“ и който го провокира ще плати висока цена.

„Трудно е да се каже до какво ще се сведе помощта на Пекин за Пхенян в случай на война, като се отчете факта, че КНДР разработва ядрено оръжие, което нарушава договора между двете страни“, твърди цитираният от вестника китайски военен аналитик Ли Цзе.

Според експерта Ни Лесюн, Китай теоретично трябва да помогне на КНДР при военно нахлуване на американски войски в тази държава, но извършеното от Пхенян нарушение на договора за неразпространение на ядрените оръжия са „солидни основания за Пекин да преразгледа тази възможност“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране