30.05.2020 | 20:05
Корона–лидер на БСП завинаги
Корнелия Нинова смята да управлява партията месеци наред отвъд мандата си, а нова Covid-вълна наесен може да провали за втори път изборите за председател

Прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП ще се проведе на 26 септември 2020 г., а 50-ият конгрес ще е на 10-11 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата.

Решението е взето от Националния съвет на БСП (т.нар. пленум) „на подпис“. Прието е и да се възстанови провеждането на отчетно-изборната кампания и прекият избор на председател.

Решението гласи, че кампанията в БСП продължава „от деня, следващ деня на отпадане на забраната за провеждане на организирани събирания на групи над 10 лица или от деня, следващ деня на въвеждане на изключение по мярката, което дава възможност за провеждане на конференции, събрания и други колективни мероприятия“.

Непроведените общински конференции (общи събрания) на общинските (районни) и градски партийни организации пък трябва да се състоят в срок до 16 август 2020 г.

Причината за провеждането на пленум „на подпис“ е забраната за събиране на повече от 10 човека заради епидемичната обстановка, свързана с коронавируса Covid-19.

В същото време днес премиерът Бойко Борисов изненадващо разпореди на здравния министър тази ограничителна мярка да отпадне, което ще подклади допълнително напрегнатата ситуация в БСП.

По информация на „Флагман“, председателят на Общопартийната контролна комисия Валентина Богданова тази седмица е разпространила съобщение до членовете на Националния съвет (НС), което гласи следното:

„Уважаеми членове на НС на БСП,

Благодаря на тези от вас, които познават и признават Устава на БСП, като настояват за неговото спазване. В Устава на БСП възможност за вземане на решение „на подпис“ не е предвидена. Националният съвет приема решенията си на свои заседания, провеждани при условията на чл. 6, ал. 1 – с присъствието на повече от половината от членовете му.

Решенията, свързани с провеждането на отчетно-изборната кампания в партията, особено за свикване на конгрес /с определяне на дата, час и място/ и насрочването на дата за прекия вътрешнопартиен избор за председател не са „технически въпроси“, те са свързани с организационни и правни последици. Обръщам внимание на членовете на ИБ и на НС на БСП, че съгласно чл. 17 от Закона за политическите партии Софийският градски съд регистрира устава на партията, имената на членовете на ръководните и контролни органи на БСП /НС и ОПКК/, името на лицето, което съгласно устава представлява партията – председателя на БСП. Следователно всички решения, свързани със състава на конгреса, с неговото свикване и с реда за организация и провеждане на прекия вътрешнопартиен избор на председател трябва да са безспорни и съответстващи на Устава на БСП. А отговорността за нормалното функциониране на партията и ръководството на партийните структури конгресът е възложил на Националния съвет на БСП.“

Въпреки авторитетното становище, Корнелия Нинова е настояла да не се чака повече, а решението за продължаване на изборната кампания да се вземе неприсъствено, без събиране на пленума. Коментира се, че причината за това е нарастващо недоволство срещу Нинова и вероятността НС да я бламира.

Нейният основен конкурент за лидерския пост Кирил Добрев се очаква във вторник да постави въпроса пред Изпълнителното бюро. Той вероятно ще поиска събиране на Националния съвет предвид новата ситуация, за да може да има легитимно решение за продължаването на кампанията.

По информация на „Флагман“, гласуването „на подпис“ е било взето под продължителен натиск от кръга около Нинова към членове на Националния съвет. Имало е настоятелни обаждания по телефона, наложило се дори да се търси помощта на един от богатите хора в държавата с влияние в пленума. И тук, разбира се, не става въпрос за Георги Гергов, а за външен за партията човек.

Корнелия Нинова пък вече ръководи БСП отвъд 4-годишния й мандат, който изтече в началото на май. Това поражда допълнително напрежение.

Асен Димитров, бивш медиен съветник на партията от времето на Сергей Станишев, след обявеното днес решение „на подпис“ написа гневно във „Фейсбук“:

„Овчаров&Нинова са решили окончателно да сринат партията преди да бъдат изгонени от Позитано. Ако имаха и най-малка надежда да получат подкрепа за още един мандат, щяха да спазят устава изборът и конгреса да са на първите две възможни дати: 2 август – избор на председател на БСП; 15-16 август – 50 конгрес на БСП, а не да ги отсрочват за есенните септември и октомври! С толкова усилия, натиск върху членове на НС и мобилизация на целия сбирток от угодници се добраха до два месеца отсрочка на властването си. Това е нагъл саботаж, защото до следващите парламентарни избори ще остават само 4 месеца след конгреса. Така Овчаров&Нинова ще обслужат Бойко Борисов с максимален комфорт за пореден мандат. Мисията им да разбият БСП върви към успешен край!“

В партията явно не са склонни да провеждат кампания и вътрешен вот през горещите юли и август.

От друга страна, отлагането повдига въпроса, какво ще стане при втора Covid-вълна наесен, което е напълно възможно според медицински експерти. Ако тя се появи още през септември и правителството въведе нови ограничения, това може да провали за втори път провеждането на изборите в БСП. Което предполага ново напрежение и бунт срещу управляващата партията месеци отвъд мандата си Нинова.

Лъчезар Лисицов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране