06.09.2023 | 19:20
Кьовеши удря любимката на ПП Саша Безуханова за ядливите чаши за кафе за 2,5 млн.
Дамата от Перник се оказа едновременно жури оценител, както и част от една от фирмите, които вземат милиони от държавата по Плана за възстановяване

Бизнесдамата от Перник Саша Безуханова, която през последните години лансира всевъзможни екопроекти, се забърка в грандиозен скандал през миналата седмица. Тя се оказа едновременно жури оценител, както и част от една от фирмите, които вземат милиони от държавата по Плана за възстановяване. Свързана с Безуханова компания печели с „иновация“, която е позната отдавна в цяла Европа – ядливи съдове, каквито има и в някои български ресторанти.

За този проект пловдивската фирма „Кълфи“ ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лв. от Плана за възстановяване. Любопитното е, че иновациите от другите страни са за проекти, свързани главно с модернизирането на болници и нови технологии в медицината.

Нашият пернишки случай при всички положения ще стигне до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, пише „Филтър“. Организации и юристи се канят да сигнализират европрокуратурата, твърдят два различни един от друг източника на вестника.

Безуханова, очевадно свързана с измамниците от ПП, коментира скандала във фейсбук, че с парите щяла да развива производствен капацитет на световно патентован продукт от България, който имал висока добавена стойност. А това щяло да е съществен принос към бюджета и авторитет на държавата ни.

„Заучени фрази, които целят да заблудят хората и да прикрият конфликт на интереси“, коментират независими наблюдатели.

В „Кълфи“ ООД дял от 18,72% има дружеството „2625 Кепитъл“, а в „2625 Кепитъл“ 10,84% се държат от г-жа Саша Безуханова-Йорданова.

„За хората с добри идеи светът е с отворени врати. Ние ги искаме тук. Да допринасят за просперитета на България“, аргументира се нелепо Безуханова.

Затова с хора като назования Васил Терзиев (кандидат-кметът на София от ПП-ДБ също има дял в „2625 Кепитъл“) били инвестирали лични пари в най-рисковата начална фаза на развитието им и отделяли много време да им помогнат да проходят в бизнеса и да се утвърдят.

„Не става въпрос морално или неморално е, спазени са всички правила. Проектите са оценявани от различни институции, няма как да забраним на всеки, който е имал никакви контакти с един или друг, да участва в конкурси“, коментира одиозният премиер Николай Денков факта, че фирми, приближени до „Промяната“, получават милиони от Плана за възстановяване.

Самата Безуханова казва в своя защита, че че „12-те стартиращи компании, които получават финансиране от Министерството на иновациите и растежа с ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост, са минали през сериозна селекция от независими водещи европейски експерти на три кръга в рамките на най-значимата Европейска програма за нова икономика.

Нарочената за бизнесдама перничанка е основател на Move.bg. Разказва, че платформата се ражда с енергията на протестите през 2013 година, „формално те бяха вълна на манифестирано несъгласие с порочните практики на управление. За мен обаче този не-режисиран протест беше колективното пробуждане на българите за смяна на модела на развитие в държавата. Реших да създам организация, която да среща           събудените за промяна и да утвърждава тенденциите и практиките за градивен живот в свят с изцяло нови икономически модели“, пише глупотевините си Безуханова.

10 години по-късно част от този нов, справедлив и модерен свят се оказват ядливи чаши за кафе, финансирани с 2,5 милиона лева. Това си плаче за незабавна прокурорска намеса, коментират възмутено хора от бизнеса у нас.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране