22.04.2018 | 21:09
Критиците на ГЕРБ да си слагат белезниците и да се предават
Трудно е да се повярва на зрелищния театър, в който нито едно твърдение не звучи убедително

Рядко се случва арест и обвинения в корупция да предизвикат такова обществено вълнение. Новата антикорупционна комисия, която обедини добре познати, слабо работещи органи, даде показен урок – да вземе сега някой да каже, че не работи… Откакто шефът й Пламен Георгиев се закани: „Скоро ще хванем хора с пари!“, минаха едва два месеца и ето: резултатите валят.

Удивително е, че форумите прегряха от мнения, че гледаме евтин (а всъщност скъпо струващ) театър как бухалката на управляващите се разправя с критици на ГЕРБ. Потресаващо е, че общественото доверие в прокуратурата и новия й придатък е толкова ниско, че е заорало дъното. Огромен брой хора заподозряха, че престъпниците не са тези с белезниците, а онези, които са наредили да им ги поставят. И това вече е страшно.

Разбира се, общественото мнение си е обществено мнение, а доказателствата по едно дело за подкуп – съвсем друго. Кое придвижи общественото мнение в посока, че го пързалят? Купищата гафове, несъответствия и разминавания на желаещите да се закичат със слава разследващи. Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) явно им е бил последна грижа. Уроците, дадени от съда, по делата за обезщетения на бивши обвиняеми – също.

Унизителният зрелищен арест на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова – прави на слънцето с часове, без вода, без тоалетна (можело само без да им разкопчаят белезниците!), за да не си изтриели светещите следи – надмина всички акции на МВР, спецпрокуратурата и антикорупционната комисия. Престараването беше голямо не защото са искали да си „вържат“ доказателствата – те и без друго издишат. Амбициите са били големи, защото се е чакало „Браво!“, а вероятно и тлъсти бонуси в бъдеще от най-високо място в държавата. Казват, че скоро ще се освободи място за главен прокурор…

Най-хубавото е, че насреща имат лесна плячка. Иванчева е единственият несистемен играч в управлението на София и от година и 5 месеца прави невъзможно строителството в презастроения и задръстен от коли квартал, в който инвеститорите се натискат да строят, защото е пълно с купувачи, въпреки че цените на жилищата настигат тези в центъра. Враговете й са ясни: цялото общинско ръководство, благодарение на което дори спирки на метрото се оказаха върху частни терени, всички строители в квартала, които не се интересуват колко още може да поеме той, защото си имат разрешения от когото трябва, собственици на парцели от Горубляне, които и до ден-днешен незнайно как успяват да реституират квартални градинки. Добро попадение е, че я хванаха заедно с Петрова – така като отстранят двете, няма кой да се противопоставя на строежите.

Иванчева няма поддръжници, освен тези, които я избраха – жители на квартала, които отказват да се примирят с още бетон и коли. Факт е, че от година и половина няма разрешени нови строежи в „Младост“. Но е известно, че поне 150 чакат. Самата тя не крие на обществените обсъждания, които са посещавани и напрегнати като боксов мач, че бави инвеститорите с пазарлъци да се откажат поне от част от инвестиционните си намерения и да се насочат към други квартали. Наричат я луда, защото ходи сама нощем по строежите да се разправя да пазят тишина.

На Иванчева не е трудно да й се скрои шапката – затова й я скроиха. Имаме инвеститор, който твърди, че тя му поискала подкуп, въпреки че двамата никога не са се виждали. Страхотен очевидец… Инвеститорът, който от 15 години е в строителния бизнес в София, твърди, че за първи път му се случва някой да му поиска подкуп. За 15 години – за първи път! Значи е заловена единствената корумпирана в цяла София. И можем да си отдъхнем.

Имаме бивш районен кмет от ГЕРБ, който изпадна неочаквано от каруцата с любимците и явно търси начин да се качи пак на нея. Човекът е най за ожалване, защото е получил обещание, че ще му се размине арестът срещу определена роля по сценарий, но това не се случи, затова той се е отказал от признанията си, в които дори не се казвало за кого са парите. Но е ясно от кого са.

Имаме подкуп – белязани пари, които са прехвърляни от ръце в ръце, после в чанта, а накрая в кашон, а двете обвиняеми имат следи само по опакото на ръцете си. Белите конци не свършват дотук – имаме предаване на парите, за да бъдат белязани, и едва 10 дни по-късно – разпит, че е искан подкуп.

Имаме подкуп за непубликувано обявление, че започва строеж – бездействие, което може да падне бързо в съда, още повече че фактори над районния кмет са дали разрешението вече. За този случай и за още няколко миналия ноември заседавал дори СОС и там се карали на Иванчева. Т.е. за този случай знаят поне 30-40 души. И именно за него били поискани 500 хил. лв. Ако това е вярно, все едно че кметицата е пуснала публична обява, че иска половин милион.

Затова гледаме и не вярваме. Причината за това положение е, че нито един високопоставен представител на управляващите от ГЕРБ, откакто партията се вклини във властта първо на столичната община, а след това и на държавата, не е бил наказан за търговията с влияние, станала емблема на тази партия. Няколко бушона изгърмяха, но само от постовете си, без наказателни последствия.

Прокуратурата например не посмя да образува дело за търговия с влияние срещу премиера Бойко Борисов, въпреки че според собствените й твърдения експертизата е установила, че разговорът, в който нарежда на шефа на митниците да извади проверяващите си от пивоварната „Леденика“, „защото поел ангажимент“, е записан при законно разрешено подслушване. И макар че накрая и Борисов призна, че е казал всичко, което се чува ясно на записа, прокурорите стигнаха до извода, че признанието „изразява самокритичност към определено поведение“, а това не било „доказателство по смисъла на НПК“.

Затова съвестните данъкоплатци няма как да очакват на жълтите павета да бъдат натръшкани корпулентният издател, срещу когото беше подаден сигнал №1 в мегакомисията за бързото му забогатяване, както и прокурори от Софийската градска и апелативната прокуратура за осуетяване на проверки за укриване на данъци и придобиване на незаконно имущество. И не могат да се надяват, че ръководствата на бухалките на управляващите няма да се посвенят да ги провокират към подкуп, както и да им пъхнат в ръцете белязани пари. Вместо тях да се готвят критиците на властта.

Светлана Георгиева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране