19.11.2020 | 11:19
Кунчев: Или спазваме мерките, или затваряме всичко
България вече е на трето място по смъртност от ковид в Европа и на 13-то по заболеваемост

В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията. За това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на здравното министерство. Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи, добави той.

Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай не е на ниво, в което да сме безпомощни, каза от своя страна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той уточни, че всички лекари желаят да осигурят помощ на всички нуждаещи се. И призова хората да спазват мерките, за да не се затруднява допълнително системата на здравеопазването. Директорът на „Пирогов“ посочи, че е честа практика хора, които са положителни на антигенен тест, са не искат да си правят PCR и да продължават да ходят на работа, вместо да се карантинират. За това говори и здравният министър. Той обясни, че няма как тези хора да бъдат задължени да си направят PCR тест. Но те не проявяват нужната отговорност да се самоизолират.

Ангелов бе запитан кога ще се въведат по-строги мерки. Той даде за пример недоволството на обществото дори от зелените коридори за пазаруване. И попита как ще се накарат хората да спазват по-строги ограничения, когато не са съгласни дори с тези. Министърът бе категоричен, че ако обществото не е убедено, че ситуацията е тревожна и ще става все по-тежка, и че трябва да се пазят сами, нещата няма да могат да се контролират.

България вече е на трето място по смъртност от ковид в Европа и на 13-то по заболеваемост. За последните 14 дни епидемията се развива все по-тревожно, всички области в страната са в червената зона, все повече болници са с почти запълнен капацитет на ковид леглата. Лекарите продължават да изнемогват и продължават да апелират за спазване на мерките.

На днешния редовен брифинг на здравното министерство проф. Костадин Ангелов изрази съжаление, че все още в обществото има недоволство от мерките, неразбиране на ситуацията и вярва в конспиративни теории. Той коментира зелените кородири за възрастни хора, като уточни, че преди да се конкретизират часовете, те са били обсъдени и с представители на възрастните хора, и с тъгровските вериги.

От изнесената от него статистика стана ясно, че областите Габроово и София са с най-голям процент на заболеваемост, а в Габрово е тежка и ситуацията в болниците – заети са 95% от леглата за ковид пациенти. Водят се разговори с директорите на лечебните заведения, за да се намери бързо решение как да се разкрият още легла и ковид зони.

В Благоевград заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 61 %, Бургас – 56 %, Варна – 66 %, Габрово – 95 %. Пазарджик – 59 %. Перник – 60 %. Пловдив – 60 %, Разград – 71 %, Русе – 77 %. Търговище – 82 % и Шумен – 132 %, уточни проф. Ангелов.

От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен – 77 %. В Разград – 60 %.

Доц. Ангел Кунчев не скри, че ситуацията изобщо не върви към подобрение. Той бе категоричен, че ако не се спазват ясно сегашните мерки, ще се наложи пълно затваряне както в други държави в Европа и в света.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че продължава разкриването на ковид зони в поликлиниките и че мерките, предприети досега в столицата, ще трябва да продължат да действат и след 30 ноември. Най-вероятно учениците ще се връщат поетапно в клас, предстои изготвянето на графици от всяко учебно заведение.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов отново отправи призив за спазване на мерките. Лекарите няма да оставят човек на улицата, но трябва да се прояви разбиране, че системата е пренатоварена. Пазете се, за да не натоварите допълнително болници и лекари, подчерта той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране