12.12.2019 | 10:28
Кутев: Разцеплението в БСП е факт
Имаше натиск над парламента при гласуването за Сотир Цацаров, смята депутатът от левицата

„Факт е, че има разцепление в БСП. Засега това са само симптоми. Истинското разцепление ще го видим след няколко месеца“.

Така обрисува ситуацията в левицата депутатът от БСП Антон Кутев пред bTV. Повод бе фактът, че при вчерашното гласуване за председател на КПКОНПИ лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията няма да подкрепи Сотир Цацаров, но после над 20 народни представители от нейната група гласуваха „за“.

„Разцепление има и в парламентарната група. Корнелия Нинова не направи нищо, за да спре това разцепление в групата, да я удържи и консолидира. Това означава, че тя изпуска групата и това ще й коства много занапред. Това разделение в групата ще се задълбочи и ще продължи в партията. И се дължи на управлението на ръководството – обрисува ситуацията Кутев. – Според мен Корнелия Нинова ще спечели вътрешнопартийните избори и едва ли ще загуби поста си на конгреса. За мен обаче трябва ново лице в партията. Млад човек, който да даде нов тласък. Преди три години се получи нещо такова с Румен Радев, но изпуснахме този момент“.

Кутев продължи тезата си: „Пак ще повторя, че това разцепление ще даде истински резултати след няколко месеца. 30 човека от БСП гласуваха „против“ избора на Сотир Цацаров, включително и аз. Смятам, че в последните 7 години борбата с корупцията не се водеше на нужното ниво. Г-н Цацаров е изключителен професионалист, но това не означава, че кара колата в правилната посока. Колегите от БСП, които гласуваха „за“ Цацаров имат най-различни мотивации. За мен със сигурност имаше натиск над парламента за това гласуване. Тези 30 човека, които гласувахме „против“, бяхме единствените“.

„По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на „БСП за България“ не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров“, се казва пък в позиция на ПГ на „БСП за България“, разпространена днес.

Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение – който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност „на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути“.

Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не направи публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност, добавят от ръководството на БСП.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране