24.11.2020 | 18:12
Македония се отказва от АЕЦ „Белене“
Няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала, казват от Скопие

Северна Македония временно се отказва от намерението си да инвестира в българската атомна централа „Белене“ и се насочва към възможността за вложение в гръцка газова електроцентрала в близост до бъдещия газов терминал край гръцкия град Александруполис. Това обяви във видеобръщение по време на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на АД „Електрани“ на Северна Македония (ЕСМ) Васко Ковачевски.

По думите му перспективата за реализация на газовата електроцентрала е по-добра от тази на АЕЦ „Белене“. ЕСМ планира да придобие до 25 на сто от бъдещата газова електроцентрала, чиято мощност ще е 800 МВ.

„От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за „Белене“, няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще“, каза Ковачевски, цитиран от агенция МИА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране