21.11.2020 | 15:43
„Македонски“ щуротии от Пендаровски: България е в матрицата на живковизма
Няма шансове за разбирателство между София и Скопие

„Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма“, това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз, съобщи БНР.

„Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография“, заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Все пак според Пендаровски трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика. Реални шансове не съществуват. Някакви минимални шансове съществуват, но реални, големи, за съжаление няма, посочи президентът на Северна Македония.

Ето как коментира във Фейсбук думите на Пендаровски във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: „Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали „по род български“ под натиска на „правешкия пътешественик във времето“!“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ako balgarskite politicigi pusnat za Evropeiskiq Saiuz s tazi omraza kam nas nasajdana ot tehnite politici pionki na tehna (priqtelska)s godini nazad i ako go napravqt nashite pod natisk nqmat topki i ne sa politici.A nalojili nqkoq po Evropeiska darjava nad nashite politici pri takav sliucai kakva demokraciq e tova shte e kato po vremeto na Savetciq sauizNezavisimo ce ssme mnogo darjavi v obch sauiz vsicki si zashtitavat nacionalnite interesi.Ai da gi vkarat nashite priqtelski darjavi ot zapad kakv saiuz moje da ima kogato ne mrazqt za smetka ot nas.Tehnite politici znaqt ce Balgariq darji mnogo da e svobodna a i blagodarenie ce 90 godini imashe Balgariq inace dnes nqmashe da sashtestvuva.No te ne go zaslujavat zashtoto i prez vsickite godini ot kogato e svobodna i sas vsicki gluposti govoreni ot nashite bratovcedi nikoga ne gi e zabravila vapreki i vsicko i e pomagala no stiga vece sa porasnali.Nqma drug narod kadeto si plie dedite si osven no ne vsiski ot taka narecena nova darjava SRM.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране