10.11.2020 | 14:33
Мангъров е командирован да лекува COVID-19
Здравният министър проф. Костадин Ангелов прати доцента на работа с тежките пациенти

Детският инфекционист доц. Атанас Мангъров, който досега громеше всички медицински факти за коронавируса, е командирован да лекува тежките пациенти с инфекцията в болницата по заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Новината дойде часове преди протеста, организиран от АБВ и доц. Мангъров срещу част от мерките, разпоредени от кабинета за борба с COVID-19. „Проведох разговор с доц. Атанас Мангъров и лично съм го помолил да се включи в битката с коронавирус. От вчера той има заповед за началник на клиниката, където се лекуват всички пациенти от коронавирус. Единственото ми изискване е да се спазват всички мерки за безопасност“, каза министърът.

В София няма недостиг на легла. Големите лечебни заведения ще бъдат преструктурирани, така че да покрият не по-малко от 50% за COVID лечение. Затова те ще получат и допълнително финансиране.

Министър Костадин Ангелов е на посещение в Инфекциозна болница в София и разположения на територията ѝ координационен център, за да провери създадената организация за работа на двете структури и в този час дава изявление пред медиите.

„Всички училища на територията на България, които са достигнали 20 процента заболеваемост, ще преминат на дистанционно обучение“, каза министър Ангелов.

Все още не е взето решение дали учениците ще се върнат в класните стаи от 12 ноември, когато изтича наложената към момента мярка за дистанционно обучение. Обсъждат е варианти директорите, съобразно обстановката в училищата, да правят редложения към просветния министър за преминаване към обучение в електронна среда. „Висшите училища ще продължат да обучават студентите дистанционно с изключение на тези дисциплини, в които това е невъзможно например медицина“, поясни проф. Ангелов.

„Обсъжда се „Зелените коридори“ дали да бъдат сутрин, или следобед.“, информира още той.

„Нощните заведения ще бъдат затворени на територията на цялата страната до края на месеца“, каза още проф. Ангелов.

„От днес вече има отворени COVID-сектори в ДКЦ-тата“, увери министърът на здравеопазването.  „Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно. Разходите, направени от лечебното заведение, се поема от Министерство на здравеопазването“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране