12.11.2020 | 10:50
Мангъров: Лекарите да не лекуват виртуално, COVID-19 не е особено опасна инфекция
Да се облекчат процедурите по изписване на болни, настоява той

COVID-19 не е особено опасна инфекция и личните лекари могат да извършват прегледи при спазване на всички мерки за безопасност. Не може да се лекува виртуално, медицината е практическа дейност и се практикува лице в лице. Това каза в интервю за „Денят започва“ по БНТ началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

В момента голяма част от доболничната помощ е минала в телефонен режим, а няма как да се лекуват хора по телефона, коментира доц. Мангъров.

„Получава се така, че когато някой е болен и се карантинира вкъщи и му се случи нещо, което налага лекарски преглед, единственият начин е да се обади на телефон 112 и да влезе в болница. Това води до препълване на болниците ненужно“, обясни доц. Мангъров.

Да се облекчат процедурите по изписване на болни, настоява той. Това би улеснило постъпването на болни, тъй като в момента COVID отделението е пълно и трябва да се изпишат едни пациенти, за да се приемат други.

„Следва да се облекчат някои от наложените от Здравната каса процедурите по изписване на болните, за да има повече място за маневриране. Всички неща в клиничните пътеки са хубави, но в значителна степен водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани. Когато те не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, касата не плаща“, каза още доц. Мангъров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране