29.07.2015 | 0:04
Мъж от Рила се разболя от бруцелоза
Бик умря от антракс в село Млада гвардия

Мъж от град Рила се е разболял от опасната зараза бруцелоза. Случаят бе официално потвърден от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„Разболял се е мъж от гр. Рила, който отглежда биволи. Бактерията е установена в нерегистрирани кози, отглеждани от същия животновъд. Изследват се 16 души, които са били контактни с болните животни”, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Медиците са категорични, че заболяването е много опасно, от него при закъсняло лечение се умира.

„Сега изследваме всички контактни, положителен резултат засега има за двама, но има данни за няколко души с признаци на развита инфекция“, обясниха от НЦЗПБ.

Междувременно трето животно почина вчера в село Млада гвардия, където имаше два други случая на умрели от антракс крави. Няма опасност от разпространение на месо от умрялото животно, което е бик от стадото на втората крава, съобщи д-р Даниел Денев –и.д. директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Варна. Бикът е от стадото на Марин Димитров, съсед на починалия Румен Стоянов. Стопанинът му го е намерил мъртъв сутринта в двора на стопанството си. Той веднага информирал здравните власти и с помощта на служители от Гражданска защита трупът на животното е загробен на същото място край селото, където беше закопана и втората починала крава. Взета е проба и едва след като станат известни резултатите от нея, може да се каже дали причината е отново антракс. Очаква се те да са готови до пет дни.

Вчера излязоха и резултатите от пробите на заведенията, които са зареждали месо от транжорната в Аспарухово, в която бе преработено месо, заразено с антракс. От 27 обекта във Варна, Бяла и Кранево има 10, в които поне една от пробите е положителна, съобщи д-р Даниел Денев. 8 от обектите са в региона на Варна и 2 в Кранево, област Добрич. Тези 10 обекта остават затворени засега, като ще им бъде извършена допълнителна дезинфекция. В тях няма месо и месни продукти, тъй като те са иззети още преди дезинфекцията. Заразата с антраксни спори по повърхностите на плотовете може да се дължи и на неправилна обработка, смята специалистът. Ще последва ново вземане на проби, които ще бъдат изпратени за лабораторни изследвания и когато те са отрицателни – ще им се разреши да отворят за работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране