22.04.2018 | 21:07
Мистерия! Инвеститорът, дал парите за подкупа, не се е срещал с Иванчева
Белязаните банкноти са му били връщани няколко пъти от разследващите, тъй като тя сменяла датите за срещата

Белязаните 70 хил. евро за подкупа, за който са обвинени кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, са циркулирали седмици наред между разследващите и далия ги Александър Ваклин, управител на „Ваклин груп“, който иска да строи в „Младост“. Това се разбра от обясненията на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по БНР в неделя.

„Имаше поискване на подкупа много преди датата, на която беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха за получаване на този подкуп поради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от г-н Ваклин, ние ги белязвахме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщахме парите на г-н Ваклин, защото нямахме на какво основание да ги държим. Когато се постигаше уговорка за следваща среща, парите отново се предоставяха от него на нас, за да се провери дали маркировката е все още актуална, след което ние му ги предоставяхме, за да може той да ги даде на кметицата на „Младост“. Няколко пъти се отлагаше получаването на подкупа и от всички данни и от СРС-тата се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха между разследващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите в момента са при разследващите и се прави химическа експертиза.“

Фактът, че банкнотите са били върнати на Ваклин, беше разкрит от адвокатите на обвиняемите на делото за мярката им за неотклонение в петък, но прокурорът тогава отрече. Според Ирен Савова, защитник на Биляна Петрова, излиза, че парите за подкупа са белязани още преди да е подаден сигнал, че са поискани. „Поискани са на 13 април, а са предоставени на 2 април“, твърди Савова. Пред Нова тв Ваклин отрече парите в момента да са при него и каза, че няма разминаване в датите – адвокатите са се объркали.

Друго противоречие, което излезе наяве, е, че инвеститорът не е говорил с Иванчева, но твърди, че тя лично е определила условията за подкупа.

Ваклин разказа в интервюта, че е чакал почти година за съобщителна процедура на строителна заповед на главния архитект на София. Седмица след седмица той чувал различни оправдания защо преписката му не се пуска. По едно време му заявили, че са я загубили, после изведнъж се намерила, после пак се загубила.

„Аз съм сигурен, че има районни кметове, които даже не знаят, че изпълняват тази функция, тъй като тя е толкова ниско долу в процедурите и задълженията на един кмет, че той надали се занимава с тях и надали знае какво се съобщава – има хиляди преписки“, призна Ваклин.

Въпреки това той пуснал жалба до главния архитект на София и общинският съвет викнал миналия ноември Иванчева на изслушване. Ваклин не бил на срещата, но научил, че съветниците се опитали да я вразумят. Съобщението за строежа му обаче пак не било публикувано. Преди това през август пуснал жалба в Софийския административен съд. През това време служители в общината казали на служители на фирмата, че проблемът е личен. Ваклин потърсил контакт, за да разбере защо.

Инвеститорът избегна отговор на въпроса Иванчева лично ли му е поискала парите. В същото време заяви: „Аз направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата и да обсъдя с нея в официалното й приемно време ситуацията. На нито една от тези срещи тя не дойде, а присъстваше някой неин заместник или друго длъжностно лице.“ На този етап остава неясно кой е казал на Ваклин, че размерът на подкупа е 20 евро на кв. м. РЗП. Инвеститорът е от 15 години в строителния бизнес и твърди, че до случая с Иванчева никой никога не му е искал подкуп.

Обвиняемият като помагач Петко Дюлгеров – бивш кмет на „Младост“ от ГЕРБ, е един от хората, с които Ваклин се свързал, защото знаел, че могат да разговарят с кмета. На въпрос защо точно с него, отговорът бе: „Напълно случайно.“ Ваклин е убеден, че тя е крайният получател на парите. „Тя си избра мястото, тя си избра времето, тя си избра час пик в центъра на София“, заяви той.

От думите на Ваклин се разбра, че той изобщо не е очаквал, че името му ще стане публично известно. Дори в едно от интервютата казва, че не е казал на британските партньори за подкупа, защото „те ще се изтеглят от България“.

Посредникът Дюлгеров е разочарован, стана ясно от думите на адвоката му Мариана Тодорова пред журналисти в петък. Той имал обещание, че ако направи самопризнания, ще бъде освободен. Вместо това прокуратурата поиска постоянния му арест. Дюлгеров се е отказал от показанията си, които написал веднага след задържането, съобщи съдът в петък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране