17.08.2020 | 9:51
Нели Куцкова: Ако Данаил Кирилов ще пише Конституция, по-добре да си остане старата
Съдиите избрани от съдии, трябва да са мнозинство

Дебатът, който трябва да се проведе, първо трябва да започе от хората, които разбират от конституционно право. Ако този екип ще прави нова Конституция, по-добре да си остане старата. Това коментира в ефира на БиТиВи съдия Нели Куцкова. И добави, че обществото отдавна е дало оценката си за правосъдния министър Данаил Кирилов.

По думите й дебатът около Конституцията е твърде закъснял. От години се дискутира за мандата на главния прокурор. Много хора казват, че това е твърде дълъг мандат, той наистина е такъв. От друга страна, идеята да е по-дълъг от мандата на народното събрание, е нещо като гаранция срещу политическо вмешателство, така е замислено, обясни Нели Куцкова.

Преди години се обсъждаше да е един кратък мандат с възможност за втори мандат, ако човекът е започнал добри неща, защо да не го оставиш да си довърши работата, отбеляза още тя. Според нея за структурата на прокуратурата обаче е необходима изцяло нова концепция.

Не трябва пленумът на ВСС да избира председателите на върховните съдилища и на прокуратурата, посочи съдията по повод предложенията за промени.

Трябва да се обсъдят различни варианти и когато се изберат депутатите от ВНС, да имат варианти от няколко продукта. Понякога в НС се внасят смислени проекти, които на последно четене се приемат на коляно. Не искам после да ви кажа какво се случва, когато започват да се прилагат законите, подчерта съдия Куцкова.

Прогресивно е, че не трябва пленума на ВСС да избира председателите на Върховните съдилища. Вчера г-н Кирилов каза, че 2014 година се работели по проект. А през 2015 година предложенията на Христо Иванов не бяха приети в залата. А сега се сетиха да приемат нещо, което тогава не приеха, напомни тя.

Съдиите избрани от съдии, трябва да са мнозинство. Това е стандарта. Това за мандата от години се дискутира. Наистина е твърде дълъг сега мандата на върховните съдии и главния прокурор. Много хора се страхуват от главния прокурор. Не трябва да се използва тази мощ за политически цели. Според мен изобщо не е нужно ВНС, обобщи Куцкова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране