20.03.2020 | 18:15
Нинова: Къде отидоха 5 милиарда за 20 дни?
Нито една от мерките, обявени от ЕК, не са включени в закона, който ГЕРБ предлагат

Имам един въпрос. Имате ли информация – има ли 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета, както беше преди 12 дни, или има в момента 3,5 млрд. лв. дефицит, както каза г-н Борисов на среща при президента? Някой знае ли какво е финансовото състояние на държавата? 1,5 млрд. излишък или 3,5 млрд. лв. дефицит? Къде отидоха 5 млрд. за 20 дни?

Тези въпроси отправи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите на второ четене по Закона за мерките по време на извънредното положение. От левицата бяха категорични, че няма да подкрепят проекта, който бе изцяло променен от ГЕРБ между двете четения. Социалистите не виждат в закона социалните мерки, за които настояват и работодатели, и синдикати, в същото време се допускат репресивни средства и извънредни правомощия на силовите органи.

На 13 март подкрепихме извънредното положение. Това беше правилното, отговорно поведение. Разбираме опасността, сериозността, заплахата от кризата за здравето на българският народ и сме на равнището на своята отговорност да вземем решение за обявяване на извънредното положение. Такова беше взето в цяла Европа и не само там, започна изказването си Нинова.

След обявяването на извънредното положение изпаднахте в хаос, в неадекватни икономически и социални мерки. Днес призовавате да бъдем политиците на 21век, а не политиците на миналото. И ние го искаме от вас, управляващите. Защото политиците на 21век снощи обявиха чрез Европейската комисия субсидии, отлагане на корпоративен данък и на ДДС, държавни гаранции за заеми, безвъзмездни средства в помощ на всеки потребител, спиране на плащанията по определена част от данъците, подкрепа за домакинствата в конкретни измерения, обърна се тя към управляващите.

Нинова подчерта, че нито една от мерките, обявени от ЕК, не са включени в закона, който ГЕРБ предлагат. Но за сметка на това се засилват репресиите, отнемане на права, подслушване на хора, преследване на свобода на словото.

Винаги може да разчитате на Българската социалистическа партия и на нашите гласове, когато предлагате отговорни пред националната икономика и българския народ решения. И не можете да разчитате на подкрепа, когато внасяте хаос в живота на хората, когато предлагате неадекватни икономически и социални мерки, категорична бе Корнелия Нинова.

По думите й икономическите мерки, които се предлагат, не помагат, не гарантират спокойствие и сигурност на работодателите. В момент, в който модерна, съвременна и загрижена Европа предлага да се отлага плащането на данъци, вие искате от хората да ги внасят авансово на базата на декларация от 2018г. Какво е това нещо? Не предлагате адекватни социални мерки, които предлагат другите страни в Европа и не само там, продължи лидерът на левицата. И попита: Къде са ви социалните мерки за безработните, за семействата, които стоят в къщи?

Няма ги. Ето затова спрете с манипулациите и лъжите, че БСП е деструктивна и в този момент не мисли за България и народа си, обобщи Нинова.

Тя отново подчерта, че депутатите на БСП ще подкрепят всичко, което е добро, но не и това, което е против интереса на българският народ, на българските работещи, на българската икономика

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    5 милярда не са изчезнали още ако не са прехвърелни в джоба на близките фирми. прарите дали 5 или по малко милярда ще изчезнат постепенно след като приходите от данаци намалят през следващите месеци.А турситическите фирми да се подготват за летния сезон, нека имат предвид че макар на всеки от тези с хотелите да им се иска да им се плаща за 5 звезди, то реално 5 звездни хотели в България са много малко.И в хотелите които са 5 звездни на запад има и повече от 5 различни цени за различни категории хора,като корпоративния или богат клиент може да плаща 300 или повече на вечер, а от класата на работниците цената е 25-40 за стая на вечер, не за легло във същият 5 звезден хотел.Пълни стаии с дори и 10 лева на ден са на плюс отколкото 100 лв на вечер
    на стая, но стаите са празни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране