27.09.2020 | 13:31
Нинова овладя Националния съвет на БСП, изгони Станишев и Пирински
Извън пленума са Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева

Знакови лица в БСП вече не са част от новия състав на Националния съвет (НС) на партията след вота на делегатите на 50-ия юбилеен конгрес. Това се случи след дълга нощ на гласуване и още по-дълго броене на бюлетини тази сутрин. 692-ма се бориха за 113 места в пленума – широкото червено ръководство, което взима решенията и определя политиките на партията. 902-ма от всички 976 делегати на конгреса са участвали във вота, а резултатите в крайна сметка показват, че в пленума влизат основно приближени на лидера Корнелия Нинова.

За да бъде избран кандидат за член на НС трябва да е получил 452 гласа, което е повече от половината.

Извън пленума остават президентът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Димитър Дъбов, Катя Николова, Велислава Дърева и други лица от вътрешната опозиция, които досега създаваха немалко проблеми на Нинова. Тя пък бе преизбрана на 12 септември отново за председател на соцпартията след първия пряк вот в историята на левицата.

Самоотвод да не бъде включен в състава на НС вчера си направи и предишният лидер на БСП – Михаил Миков.

В Националния съвет влиза досегашния заместник на Нинова Кирил Добрев, който бе неин основен конкурент за лидерския пост.

На първо място делегатите на конгреса са класирали Крум Зарков – с 487 гласа, който е и единственият легитимно избран. След него е Янаки Стоилов с 451 гласа, Георги Свиленски – с 450 гласа и Румен Гечев – с 442 гласа.

В новия състав влизат още Александър Симов, Кристиян Вигенин с по 437 гласа. Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Вяра Емилова, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдарски, Румен Овчаров, Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Евгени Кирилов, Весела Лечева. Членове са още Антон Кутев, кметът на Перник Станислав Владимиров, Васил Антонов и и др.

Сред новите лица в Националния съвет е реалишампионът Крум Дончев.

Надмощието в Националния съвет на привърженици на Корнелия Нинова й осигурява значителен комфорт при взимането на важните решения за следващите 4 г., когато тя ще е начело на БСП. Това ще е и последният мандат на Нинова, тъй като по устав тя не можа да заема поста повече от два пъти.

Освен какви политики ще води левицата, пленумът утвърждава и кандидатите за водачи на листи в парламентарни и евроизбори, номинираните за президентска двойка, както и коалиционната политика, а ако е на власт БСП – и каква държавна политика да бъде провеждана. Пленумът трябва да се събира не по-малко от веднъж на два месеца, предвижда уставът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране