08.11.2020 | 12:27
Общинските болници са пред разпад
Сдружението на лечебните заведения ще подаде колективна оставка

Заради хроничните си проблеми общинските болници не могат да се справят с утежнената ситуация заради Covid-19 и са пред разпад.

За това алармира в емоционално интервю за БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той заяви, че управителният съвет на сдружението ще подаде колективна остава заради промени в закона. Смята да напусне и ръководната си позиция като директор на болницата в Чирпан, тъй като нови разпоредби не му позволяват да работи като лекар.

„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“, заяви д-р Тотев пред националното радио.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“.

„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“, смята Тотев.

Лекарят не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“ (тоест да лекуват болни от Covid-19), защото не всички могат да реагират с адекватно, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, каза Тотев.

Той подчерта, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение на лекарите.

„И докато колегите се натискат да работят в частните болници, ние ги молим да дойдат при нас. Когато вкараш един човек, свикнал да лекува една патология, в едно Covid отделение, коренно различно като начин на работа, този човек или остава и се заразява, или напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, добави директорът на болницата в Чирпан.

Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

„Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“, посочи Тотев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране