31.08.2023 | 10:29
Очакват се нови разпити на Бойко Борисов и Горанов заради Васил Божков
Според председателят на Висшия адвокатски съвет бизнесменът се върнал от Дубай доброволно

Сигурен съм, че свидетелските показания на Васил Божков срещу бивши министри и настоящи политици ще додават до повторни разпити на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, който е бе представен в предаването като доктор по международно частно право.

Според него бизнесменът вече има или ще придобие специален статут в качеството на защитен свидетел.

„Божков продължава да твърди това, което е казвал и в интервютата, които е давал онлайн. Ще се стигне до разпити на Борисов, Горанов и Арнаудова, защото 4-часовите разпити през тези два дни са достатъчно основание и вероятно има нужните доказателства, за да бъдат извършени такива действия“, коментира Дерменджиев.

Според него завръщането на Васил Божков е доброволно.

„Начинът, по който се е прибрал, е съществена с оглед на това какви условия би поставила държавата, която екстрадира. В случая Обединените Арабски Емирства биха могли да поставят условия за справедлив процес, обаче аз не съм чул за подобно нещо. Струва ми се, че за да се завърне в България, Божков е предприел действия за уведомяване на съответните органи, за да може да се предвижи от Дубай в София“, коментира юристът.

„Вероятно има съмнения за нарушаване на неприкосновеността на Васил Божков и затова има държавна охрана. Тя е получена след преценка на прокуратурата“, обясни той.

Според него е било пропуск Божков да не бъде разпитан онлайн.

„Това бе по времената на COVID-19, когато подобни практики бяха чести“, поясни адвокатът.

Той посочи, че за процеса няма значение дали Божков се е прибрал доброволно или е екстрадиран.

Според Дерменджиев вероятно някои са попаднали в списъка „Магнитски“, благодарение на показания на бизнесмена.

Васил Божков е там, а вероятно и други лица, които са от този списък, са там благодарение на неговите показания, каза още шефът на Висшия адвокатски съвет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране