10.07.2015 | 11:45
От Бундестага уличиха в лъжа депутата “Мери Джейн” за Шенген
Ахим Бархман напълно опроверга Светлин Танчев
Светлин Танчев

Членът на германския Бундестаг и зам.-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз (ЕС) Ахим Бархман отрече в официално писмо да е вярно твърдението, че правосъдният министър Христо Иванов се е изказвал против Шенген.

Тези налудничави твърдения бяха пуснати в медийното пространство от Светлин Танчев, повече известен като “депутатът “Мери Джейн” заради корупционния скандал с “Държавен вестник” през 2010 г.  Танчев е роднина със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, а на политическите среди неофициално се твърди, че партийката му “Бъдеще и развитие на България” е получила благословията на обвинител №1 Сотир Цацаров.  Христо Иванов бе обвинен от Танчев, че убеждавал представители на Бундестага да не ни подкрепят за Шенген, докато не влезе в сила съдебната ни реформа

В писмо, което е изпратено и до германския посланик у нас Детлеф Лингеман, Бархман заявява, че Христо Иванов под никаква форма не е отправял към него молба да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа.

Писмото бе разпространено до медиите от пресцентъра на Министерство на правосъдието:

Ахим Бархман Член на Германския Бундестаг
Заместник-председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз
Берлин, 9 юли 2015 г.

Уважаеми господин посланик Лингеман, Уважаеми дами и господа, Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген , докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.

2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.

3.Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен. Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа.Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.

 Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България. Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

С приятелски поздрави Ахим Бархман, член на Бундестага Берлин, 9 юли 2015 г.

2 коментара

  1. тъп каза:

    на лиляна синчето!! тъпо и просто

  2. Митовски каза:

    Каква ще е реакцията на очилатия”вестоносец” когато си служи с гнусни ,брадясали, чисто по български,лъжи.Ако съм на мястото на правосъдният министър,ще му “спукам”гьона на този люшкащ се наляво,надясно индивид, заради неговото слабоумие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране