15.09.2020 | 19:43
„Отровното трио“ дава Караянчева на съд за клевета
Велислав Минеков отрече да познава Васил Божков, но попита Вежди Рашидов колко негови "творби" са били купени от бизнесмена

Членът на Отровното трио Велислав Минеков потвърди пред Би Ти Ви, че инициаторите на протестите ще съдят председателя на парламента Цвета Караянчева. На 11 септември тя обяви пред същата медия, че че мафията и олигарсите стоят зад триото, като дори посочи конкретно името на обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

В отговор на думите ѝ Минеков обясни начина на финансиране на протестите. Той на няколко пъти подчерта, че не се познава с „господин Черепа“ (бел. ред.- прозвище, с което е известен Божков). Скулпторът дори обяви, че действащ министър на културата е продавал свои произведения на Божков, като по този начин направи препратка към настоящия депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов.

„Финансираме се с ясна кампания. Имаме банков акаунт и към него се насочиха сериозни средства, но за съжаление вече са почти похарчени. В началото се финансирахме сами. Само за един ден от пускането на банковата сметка се събраха 24 хил. лева“, каза Минеков и уточни, че едва ли някой, който е дарил един път би го направил отново.

По думите му, ако има нещо нередно с финансирането на протестите, службите могат да проверят от къде идват даренията. Той обясни, че събраните пари са достигнали близо 100 хил. лева, като са били харчени за рекламни материали, фланелки, за озвучаване на протестите всеки ден, за яйца и тоалетна хартия. И подчерта, че като скулптор отдавна е говорил против колекцията с исторически предмети на Божков. Голяма част от антиките в нея бяха конфискувани от прокуратурата по време на разследването срещу него, което се води от началото на годината.

„От години говоря срещу колекцията на същия този Череп. Неговата колекция се разхождаше от министър по света. Беше показана в Националната галерия. Това не е единствената такава колекция. Защо не е същото отношението към другите колекции? Защото тогава ще се взриви държавата“, добави Минеков, след което продължи с атаки към бивш министър на културата, който докато заемал поста продавал свои творби на Божков. Справка показва, че Вежди Рашидов е единственият скулптор, заемал поста в последните години.

„На един бивш министър на културата негови работи са откупен от самия Череп. Тогава е бил действащ министър, като е и скулптор. Отделно му направиха Закон за културното наследство. Въпросният човек е купувал творби от мои приятели, но не и от мен“, каза още Минеков.

Той допълни, че е получавал заплахи от „това, което определяме като мафия“. Заради това е предупредил „много хубави места – малко европейски и малко презокеански“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране