03.05.2021 | 14:28
Петиция пита Euronews знае ли с кого ще си партнира в България през ТВ „Европа“
Документът посочва, че собственикът на ТВ "Европа" се занимава с оръжеен бизнес и има общи интереси с Делян Пеевски

В световния ден на свободното слово, 3 май, български интелектуалци стартираха петиция с 5 въпроса към водещия европейски новинарски канал Euronews по повод общия им франчайз с българската “Тв Европа”, чрез който от септември ще стартира Euronews България. Петицията, стартирана от главния редактор на “Биволъ” Атанас Чобанов, пита дали Euronews са наясно, че основният бизнес на собственика на ТВ „Европа“ Добрин Иванов е търговията с оръжия и през нея той е замесен в скандала с отравянето на друг български оръжеен търговец с “Новичок”? Дали европейският новинарски гигант е наясно, че Иванов има общи бизнес интереси с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Поставят се въпроси и за съдебното минало на изп.-директор Георги Харизанов.

Пет въпроса към Евронюз от българи в Международния ден на свободата на пресата

Уважаеми собственици, управители и журналисти от телевизия Евронюз,

Евронюз обяви плановете си да създаде български канал заедно с ТВ Европа, която ще се преименува на Евронюз България, но без без да смени сегашния си собственик Добрин Иванов и изпълнителния директор Георги Харизанов.

България е на 112-о място в класацията за свобода на словото на Репортери без граници – най-зле представящата се държава в Европа, ако изключим Русия, Беларус и Турция. Тази позиция е потвърдена и в доклади на други компетентни международни организации, и корелира с лошото представяне на страната в борбата с корупцията и прилагането на правовия ред.

В тази връзка, в Международния ден на свободата на пресата 3-ти май, отправяме към Вас няколко въпроса:

– Наясно ли сте с факта, че основният бизнес на г-н Добрин Иванов, с който финансира Телевизия Европа, е търговията с оръжия и през нея той е замесен в скандала с отравянето на друг български оръжеен търговец с “Новичок”?

– Наясно ли сте с факта, че г-н Добрин Иванов има общи бизнес интереси с г-н Делян Пеевски, олигарх, сочен като “айсберга на коруцпията в България” и основен фактор за потъването на свободата на словото в България през последните 10 години?

– Наясно ли сте с факта, че г-н Добрин Иванов е получавал пари от офшорка свързана със скандала “Магнитски” – разкритие на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ?

– Наясно ли сте с факта, че г-н Георги Харизанов има ефективна присъда за рекет (впоследствие реабилитиран) и се явява един от пропагандните стълбове на правителството на Бойко Борисов?

– Ако за Евронюз не е проблем този брак по сметка с Телевизия Европа, как ще убеди българската публиката, че не служи за параван и легитимация на местни задкулисни играчи, които са част от проблема със свободното слово в България?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране