23.11.2019 | 15:42
Плевнелиев: Ако Борисов подаде оставка, ще допусне стратегическа грешка
Имаме държавен глава, който е класически популист и ще берем големи ядове, казва бившият държавен глава

Росен Плевнелиев – президент на България (2012-2017), беше лектор на „Вечер на Американския университет в България“. Събитието се проведе в Пловдив, а темата бе „Професиите на бъдещето“. Плевнелиев даде интервю за Plovdiv-press.bg, в което говори за протестите в страната, за полезните ходове на премиера Бойко Борисов, за действията на президента Румен Радев и добър вариант ли е за България президентска република.

– Протести и скандали тресат страната. Накъде върви България?

– Протести е имало и ще има. Демократично право на българските граждани е да протестират. За мен е важно българските институции да чуят тези протести и още по-важно е те да протичат по един демократичен и правов начин. Има няколко институции, които трябва да чуят гражданите и нещо повече – да действат. Това е омбудсманът, който е призван. Това е правителството, което е длъжно да чуе хората. Това е държавният глава, който е президент на всички, както на протестиращи, така и на непротестиращи и е длъжен да отвори вратите си за идеите на гражданите. Това е Народното събрание и политическите партии. Не бива да остава съмнението, че политическите партии подклаждат протестите, а и гражданите не бива да допускат това. Протестите трябва да бъдат мирни и демократични. Единственият начин, която и идея на гражданите да се осъществи, е през институциите. Ако няма институции, има хаос. Апелът ми към протестиращите е да конкретизират исканията си. Ако искаме да паднат цените на горивата, това е едно, ако искаме да се смени системата в държавата- това е друго. Но каква система искаме? В света има само 4 системи- демокрации, автократични режими, диктатури, монархии. Какво искаме ние? Монархия –видяхме, диктатура –също. Надявам се никога повече да не се връщаме натам. Какво избираме? Между демокрация и автократичен режим, по принципа на това, което виждаме в Русия, Унгария, Турция, Филипините?  Ако искаме демокрация, по демократичен начин гражданите да се борят за правата си.

– Част от тях обаче се обявяват за президентска република. Възможно ли е това в България?

– Президентската република е модел на Кремъл. Това е лелеяният модел от московските господари от 20 години, налаган на българите като вариант. За Кремъл е изключително изгоден, защото тогава по-лесно могат да контролират България. Настоявам да отбележите, че съм бил категорично против президентската република. Тя няма да реши нито един от проблемите, с които обществото се сблъсква. Всички тези, които днес по един или друг начин застават на страната проекта на Кремъл, бих нарекъл национални предатели, защото ще предадат българската демокрация. За инсталирана президентска република в България тепърва, за съжаление, битката предстои да се случи и гражданите трябва да знаят това. Президентската република не решава нито един от проблемите на българското общество, нещо повече – ще ги задълбочи.

Но днес и президентът на България, и част от политическите сили, и прословутият телевизионен водещ със сценаристите зад него,

и всички агенти на ДС, и политолози, социолози – всички говорят в един глас как парламентарната република е атрофирала, как парламентът е нотариат, подиграват се на народните представители. Всичко това за мен са симптоми, че проектът на Кремъл за инсталиране на президентска република в България е активиран. Ще видим оттук нататък кои ще са главните играчи.

– Има ли сценарий правителството на Бойко Борисов да падне от власт и кой стои зад него?

– Категорично да. Когато виждаме руски коли по улиците, които протестират, и то не какви, а за стотици хиляди левове – да бъдат така добри и да протестират пред Лукойл, ако са недоволни заради високите цени на горивата. От друга гледна точка виждаме телевизионния водещ и неговите сценаристи, които подклаждат напрежението.

За съжаление, виждаме и президента на България, който също подклажда напрежението

Той не е разбрал и не е влязъл в конституционната си роля. Все още имаме генерал популист, но не и президент на страната. Според мен, тези 2 години, в които Радев е президент на България, са изгубени години за президентската институция. Какво точно свърши президентската институция? Нямат идеи, нямат ценности, нямат приоритети, нямат екип. Единственото е какво казал президентът и какъв рейтинг има. Ще ми се да видим какво стои зад този рейтинг. Ако се окаже, че е кух? Ако се окаже, че президентът е един от тези, които обслужват един външно-политически интерес за инсталиране на бъдеща президентска република в България? Ще има жестоки последици за бъдещата национална сигурност. Нека гражданите да бъдат внимателни. Всеки, който говори за президентска република, не дава отговор на проблемите, с които днес се сблъсква българското общество. Какво ни пречи настоящата демокрация, за да решим собствените проблеми? С какво една президентска република ще подобри българската демокрация? Като инсталираме един летец, или като инсталираме един президент с голям шлем? Чули ли сте днес една идея на президента Радев как той смята да пребори корупцията?

– Ако трябва да му давате съвет, какво бихте му казали?

– Да прави точно обратното. В ключовата реч на президента при влизането си в мандата посочи ли той визия за България? Не. Пое ли категорични ангажименти за нещо? Не. Посочи ли ясни приоритети, които ще следва? Не. Извади ли ценности, за които да знаем, че той стои зад тях? Категорично не! Държавният глава от ден първи със своята реч, написана не от него, а от началника на кабинета му (който е крайно ляв революционер и мрази статуквото, вероятно ще го събаря), даде ясната заявка, че ще бъде популист. Защото не излезе с ценности, приоритети. Точно обратното направих аз – от ден първи ясни приоритети, ценности и ангажименти. От ден първи сложени на сайта.

Държавният глава трябва да се промени коренно. Дори и в конкретния случай с протестиращите да бъде така добър не да ги подкокоросва,

а да ги чуе. Да ги покани, да чуе техните идеи, да им обясни коя от тях е демократична, коя –не е. Смяна на системата какво означава по-точно? Да ни върнат в диктатура на пролетариата? Имаме държавен глава, който е класически популист и ще берем големи ядове. Той играе по най-елементарния начин- всеки ден едно и също. Какво правят класическите популисти? Казват- тук има едни елити, които са корумпирани и провалени, а от другата страна има един народ и ние го представляваме. Държавният глава се заиграва по този толкова елементарен начин. Но това сме го гледали вече 2000 години, от времето на Римската империя.

– Какви са полезните ходове на премиера Борисов в тази напрегната за страната обстановка?

– Полезният ход е само един – никаква оставка. Не е ясно какви са исканията на протестиращите. Второ, тези искания могат от демократичните институции да бъдат поети, задействани и решени дотолкова, доколкото съответстват на Конституцията. Министър-председателят няма нужда да подава оставка в момента, няма и предпоставки за това. Има още много работа за вършене. Бойко Борисов постигна едно историческо председателство на България на ЕС, с което всички можем да се гордеем много, единственият, който го оплю по чисто балкански, беше президентът Радев, защото е популист. Министър-председателят Бойко Борисов също така постигна един исторически договор за приятелство между България и Македония, който ни позиционира като фактор на Балканите по друг начин за пръв път от 80 години. Браво! Можем да имаме и други исторически постижения в този мандат и съм сигурен, че само управляващите днес и никой друг не може да ги постигне. Например, влизането на България в чакалнята на Еврозоната ще бъде историческо постижение. Който е в Еврозоната, влиза  в клуба на богатите. Който е извън Еврозоната,  остава вечно беден, разкъсан между геополитическите интереси на една или друга сила.

Сигналът трябва да бъде бегом към Еврозоната, към Шенген, към отпадането на Механизма за сътрудничество и към отпушването на модернизационните проекти

Само през следващата година ни чакат десетки милиарди от еврофондовете, а премиерът Бойко Борисов и неговият екип са доказали, че могат. Така че в името на модернизацията на страната, в името на европейското и демократичното развитие на страната, не виждам никакво противоречие между това премиерът да остане и да продължи да управлява. Същевременно протестиращите да бъдат чути и да се върви напред. В същото време  тези сценарии, дирижирани от Кремъл, от президента популист, от сценаристи и телевизионни водещи, от опозиционни сили за смяна на системата, е добре всичките тези герои да излязат пред прожекторите и да обяснят за каква точно смяна на системата се борят.

– Да, но скандалите около Патриотите се задълбочават. Не е ли по-добре да отидем на избори и Борисов да се бори за четвърти мандат?

– Скандали винаги е имало и ще има. Предсрочните избори са зле за страната. 2019-а е изключително важна за България, защото ще излезе истината за президента популист, за сценариите, които ни се готвят, ще излезе истината за това, кой кой е. Съветвам министър-председателят да остане. Ще допусне стратегическа грешка, ако подаде оставка. Търпението е страхотен инструмент, за тези които го владеят.

– Как приемате промяна в конфигурацията на властта. Борисов да управлява с друга партия или правителство на малцинството?

– Всяка една демократична конфигурация, която е поставена на ясни принципи, е добра за България. Нека не забравяме как дойде правителството на Орешарски- без никакви принципи, без програма и ценности, наложено по един задкулисен начин и видяхме какво се случи по-късно. Нека не забравяме за Тройната коалиция, която дойде на власт 2005 и  управлява до 2009 година. Нямаха програми и приоритети и всеки месец се събираха в една резиденция, за да ни обясняват какво ще правят следващия месец. За разлика от тях, третото правителство на Борисов бе конструирано на основата на ясни приоритети, програма и план за действие. Това е добре, това е честният подход към българските граждани. Ако премиерът оттук нататък прецени, че има друга конфигурация, трябва да се направи по същия принцип – демократично, честно, пред очите на гражданите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране