24.11.2020 | 11:21
По-строгите мерки няма да ограничат пандемията
Всеки, който се ваксинира срещу COVID-19, ще участва в клинични проучвания, смята имунологът проф. Андрей Чорбанов

Всеки разумен човек би се съгласил с тежки мерки, ако е сигурен че ще помогнат, но истината е, че няма да помогнат. Пример са държавите, които бяха затворени, но това не промени драстично ситуацията с разпространението в тях. Това каза по bTV имунологът проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен „локдаун“ и въпреки това показателите им не са променени драстично. Той даде пример с Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките.

„Познавам страшно много лекари, които до един подкрепят мнението ми, това не е партизанщина. Едно такова затваряне ще ограничи контактите между хората, но на този етап на доста широко разпространение – няма да спре вируса. Може би ще намали натиска върху здравната система с 15-20%“, каза ученият.

По думите му с тези мерки само ще се удължи времето, в което ще живеем в епидемична обстановка. Скриването на тези хора ще ги направи разпространители по-късно, срещата на всеки с вируса ще бъде отложена във времето. Мога да се обзаложа, че няма да има човек, който не се е срещнал с вируса, категоричен бе проф. Чорбанов.

Според него проблемът е, че здравната система не е добре организирана и това трябва да е основна грижа на властите.

Всеки, който се ваксинира срещу COVID-19, трябва да знае, че ще участва в клинично проучване. Ваксините не са минали всички етапи на изпитвания, ако се регистрират сега, това ще бъде компромис, заяви ученият, който увери, че е твърд привърженик на ваксините, при условие че са минали всички възможни процеси по изпитванията си.

Протестът на учените е невидим за обществото, каза още имунологът и допълни, че нашето правителство не прави изключение от другите да не се съобразява с мнението на учените.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране