29.12.2019 | 9:46
По заповед на Борисов Пловдив развали концесията за стадион „Христо Ботев“
Феновете на градския съперник - "Локомотив" (Пд), ще сезират прокуратурата за нанесени щети на общинския съвет за близо 2 млн. лв.

Концесията на стадион „Христо Ботев“ бе развалена по взаимно съгласие на днешната последна за годината сесия на пловдивския общински съвет с 37 гласа „за“, 1 „против“ и 8 „въздържал се“.

ПФК „Ботев“ АД поиска наскоро прекратяване на концесионното споразумение с мотива, че срещу клуба имало заведени множество дела за връщане на суми на дружества, финансирани от фалиралата КТБ (бивш собственик на „Ботев“), а задълженията били в огромни размери. Всъщност искането бе след обещанието на премиера Бойко Борисов стадионът да бъде завършен с държавно финансиране.

В мотивите за решението е записано, че „Ботев“ (Пд) не е плащал концесионно възнаграждение за 2016, 2017, 2018 и 2019 г., което е с общ размер 289 354, 65 лв., както и лихва за забавяне 34 687,52 лв. При развалянето на сделката концесионната гаранция от 482 000 лв. ще се прихване от общината срещу дължимите концесионни възнаграждения и лихви, според гласуваното решение. Също така инвестиционният проект и направените до момента инвестиции остават в полза на община Пловдив.

Всичко това е само част от фасадата на едно дълго протакане и неплащане на дължими суми от страна на пловдивския футболен клуб. Концесията за стадион „Христо Ботев“ бе сключена между „Ботев“ (Пд) и общината през март 2013 г. със срок 35 години. По договора клубът трябваше да изгради на практика нов стадион на мястото на съществуващия, но след фалита на КТБ и напускането на страната на собственика на „Ботев“ Цветан Василев работите по обекта замръзнаха през 2014 г.

Дейностите на стадиона бяха подновени от новия клубен президент Георги Самуилов с помпозна церемония 28 август 2019 г., на която присъстваха премиерът Бойко Борисов и доста министри. На нея Борисов, който тогава обикаляше предизборно с джипа си из страната, обеща пред събралите се футболни фенове помощ от държавата за стадионите на двата големи пловдивски отбора.

„Не искам да деля отборите. Не искам и вие да се карате. Ще помогнем и на „Ботев“, и на „Локомотив“. Но ще видим как върви строителството тук (б.р. – на „Христо Ботев“). Ако напредне, тогава ще помогнем. Действайте и накрая ще помогнем. Кранът не трябва да стои, без да работи“, заяви тогава премиерът. А Самуилов гарантира, че стадионът ще бъде завършен.

Само няколко дни след местните избори се оказа, че всичко е било кьорфишек и строеж няма да има, заради обявените от Самуилов много стари задължения на „Ботев“. След това откъм премиера Борисов дойде нов вариант: Преди месец той обеща държавно финансиране за довършване строителството на стадион „Ботев“, но с условието да бъде развален концесионният договор.

Разбира се, общината веднага включи такава точка в дневния ред на последното си за 2019-а заседание, а феновете на „Локомотив“ възроптаха бурно и обвиниха Бойко Борисов във фаворизиране на „Ботев“. „Двойните стандарти буквално крещят… Това ли е най-нужното на града ни, че стигнахте дотам да уреждате един частен футболен клуб с нов стадион за милиони?!“, написаха в официално обръщение те.

Днес част от „черно-белите“ фенове присъства на сесията на общинския съвет, на която бе развалена концесията за стадиона на „Ботев“. А още вчера фенклубът на „Локомотив“ (Пд) излезе с ново пространно обръщение към кмета на Пловдив и общинските съветници, с което ги обвиняват, че с това решение се „прави опит за прикриване на вече нанесени вреди на общинския бюджет на Община Пловдив, ще бъде допуснато и причиняването на такива“ и изчисляват щетите на близо 2 млн. лв.

Те заявиха, че ще сезират прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол заради нарушения. И изтъкват част от нарушенията:

„Концесионерът „Професионален футболен клуб Ботев“ АД е бил в неизпълнение на поетите от него задължения по договора, а именно:

– за обезпечаване на задължението за изпълнение на инвестиционната програма са внесени единствено гаранции за 2013 г. и 2014 г., в размер на 331 000 лв. и 131 000 лв. Не са внесени гаранции за изпълнение за 2015г. – 166 000 лв., 2016 г. – 501 000 лв. и 2017 г. – 301 000 лв., или в общ размер на 968 000 лв. Гаранциите е следвало да бъдат внесени по сметка на общината в срок до 31 януари на съответната година;

– не е внесено годишното концесионно възнаграждение за 2016г., в размер на 62 322.54 лв. без ДДС, за 2017г., в размер на 68 258.02 лв, без ДДС, или в общ размер на 130 580.56 лв., без ДДС. Липсват данни и за внасяне на концесионно възнаграждение за 2018г., което следва да бъде в размер на 148.387 минимални работни заплати. За невнесените концесионни възнаграждения са дължими и лихви за просрочие“, се казва в обръщението.

И още: „Дори да се приеме изложеното в предложението до Общински съвет – Пловдив, че концесионерът е направил инвестиции в размер на 6 576 500 лв. от концесионната програма, която предвижда инвестиции в общ размер на 14 450 000.00 лв., то неизпълнената част от инвестиционната програма е 7 873 500.00 лв. Тоест, Община Пловдив се лишава и от приход бюджета си под формата на неустойка в размер на 787 350.00 лв. /10% от неизпълнената част от инвестиционната програма в размер на 7 873 500.00 лв.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране